Trump doet met handelsoorlog eigen belastingverlaging teniet

Donald Trump in Peking, in 2017. ©REUTERS

Voor een gemiddeld Amerikaans gezin is de belastingvermindering die het kreeg van president Donald Trump bijna volledig opgesoupeerd door hogere kosten die voortvloeien uit zijn handelsbeleid.

Laat Amerikaanse gezinnen minder belastingen betalen en laat buitenlandse bedrijven die in de VS importeren er meer betalen. Dat is de logica achter het economisch beleid van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij voerde eind 2017 een zware belastingverlaging door en verhoogde invoertarieven voor Chinese importeurs, en voor staal- en aluminiumfabrikanten overal ter wereld. Maandag komen daar zo goed als zeker nog tarieven op Mexicaanse import bovenop, tenzij een last minute deal dat nog verhindert.

Maar die logica klopt niet. Een gemiddeld Amerikaans gezin voelt niets van dat beleid omdat de voordelen nu al nauwelijks de nadelen compenseren.

Zo berekende de denktank Urban-Brookings Tax Policy de impact van de belastingverlaging. Als je de Amerikaanse gezinnen van arm naar rijk ordent en in vijf gelijke groepen opdeelt, dan zag het middelste kwintiel vorig jaar de belastingen met 931 dollar dalen. Voor de laagste groep was dat 60 dollar en voor de rijkste groep 7.640 dollar.

De invoerheffingen jagen Amerikaanse gezinnen op kosten.

De invoerheffingen jagen Amerikaanse gezinnen echter op kosten. Onderzoek van de Federal Reserve Bank of New York leert dat die tarieven volledig doorgerekend worden aan Amerikaanse consumenten. De Chinese exporteurs verlaagden hun prijzen niet en de Amerikaanse distributiebedrijven telden de tarieven er vervolgens bij.

Daarnaast is er een tweede nadeel, dat 'deadweight loss' wordt genoemd: sommige Amerikaanse bedrijven kopen niet langer de door tarieven duurder geworden Chinese import, maar kiezen voor andere producten met een slechtere prijs-kwaliteitverhouding. Die twee nadelen samen zadelen een gemiddeld Amerikaans gezin met 831 dollar per jaar aan extra kosten op. De 931 dollar van de taxcut is daarmee bijna volledig opgesoupeerd.

Daar komt bij dat de tarievenfactuur wellicht nog oploopt. Maandag worden de tarieven op Mexicaanse import verwacht. En ook tegenover China is de handelsoorlog verre van voorbij. Als de dreigementen van Trump in die twee handelsoorlogen werkelijkheid worden, kunnen de kosten voor een gemiddeld Amerikaans gezin oplopen tot een kleine 3.994 dollar, leren door het persbureau Bloomberg opgevraagde data van het Peterson Institute en Tax Foundation.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud