Trump dreigt leger in te zetten

Trump wandelde zondagavond tussen twee rijen oproerpolitie naar de Saint John's-kerk in Washington, die door protesten beschadigd werd. ©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump zegt zelf het leger in te zetten tegen betogers, als gouverneurs weigeren de nationale garde te laten uitrukken.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandagavond de ontplooiing van 'duizenden zwaarbewapende soldaten' en politieagenten in Washington aangekondigd, tijdens een korte toespraak in de rozentuin van het Witte Huis. In veel Amerikaanse steden vinden al enkele dagen rellen plaats, naast de vreedzame protesten in een reactie op de dood van de zwarte George Floyd door toedoen van een blanke politieman in Minneapolis.

Trump hekelde de daden van 'binnenlands terrorisme', en beloofde de orde in de Verenigde Staten te herstellen. De president zei dat hij alle federale middelen en mensen zal inzetten, burgers en militairen, om de rellen en plunderingen een halt toe te roepen. Daarnaast kondigde hij een avondklok vanaf 19 uur aan, die streng zal worden gehandhaafd.

Hij dreigde er ook mee om het leger in te zetten als gouverneurs er niet in slagen het geweld te stoppen, en de nationale garde niet inzetten zoals hij dat heeft gevraagd. 'Als de stad of staat weigeren actie te ondernemen, zal ik het Amerikaanse leger inzetten, en het probleem snel oplossen voor hen', zei hij.

Domineren

In een conferencecall met de gouverneurs van Amerikaanse staten noemde Trump die laatste 'zwak'. 'Jullie moeten domineren. Als je niet domineert, verspil je je tijd. Dan lopen ze over je heen', zei Trump volgens een geluidsopname die de tv-zender CBS bemachtigde.

Aan het begin van zijn toespraak had Trump het kort over George Floyd, maar over politiegeweld of raciale ongelijkheid in Amerika zei hij niets. Daarna ging hij te voet naar de St. Johns Episcopal Church dicht bij het het Witte Huis. Die werd zondagavond beschadigd door betogers. Politieagenten te paard duwden manifestanten opzij, en er werd ook traangas ingezet om de weg voor de president vrij te maken. In de kerk liet hij zich fotograferen met een bijbel.

Biden

De Democratische presidentskandidaat Joe Biden reageerde daarop dat Trump het Amerikaanse leger gebruikt tegen het volk. En dat hij rubberen kogels liet afvuren om de protestanten opzij te duwen, op weg naar de kerk voor een foto.

Ook de bisschop van de episcopale kerk in Washington zei 'woedend' te zijn over het bezoek van Trump aan de 'kerk der presidenten'. 'Alles wat hij heeft gezegd en gedaan is geweld aanwakkeren', zegt Mariann Budde. 'We hebben moreel leiderschap nodig en hij heeft er alles aan gedaan om ons uiteen te drijven. En heeft zojuist een van de heiligste symbolen van de joods-christelijke traditie gebruikt.' 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud