Trump en Biden op ramkoers over 'Oekraïne-gate'

Trump zou zijn macht misbruikt hebben om belastende informatie te vinden over Hunter Biden, de zoon van democratisch polticus Joe Biden. ©REUTERS

Donald Trump heeft toegegeven dat hij het met de Oekraïense president Zelenski gehad heeft over zijn politieke tegenstrever Joe Biden. De Amerikaanse president zou getracht hebben belastende informatie te bekomen om de campagne van Biden te besmeuren.

President Trump zou zijn Oekraïense ambtsgenoot Volodymyr Zelenski tot acht keer toe verzocht hebben om een onderzoek te starten naar Hunter Biden, de zoon van democratisch politicus Joe Biden. Trump zou op die manier getracht hebben belastende informatie te vinden om de campagne van Biden, die een worp doet naar de democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020, te besmeuren.

Trump zou in ruil gedreigd hebben om 250 miljoen aan Amerikaanse steun voor Oekraïne tegen te houden. Het was een klokkenluider die het nieuws vrijdag naar buiten bracht. Trump bevestigt nu dat hij met Zelenski over Biden heeft gesproken tijdens een telefoongesprek, maar hij noemt die passage niet 'ongepast'. 

Op de vraag of de president een uitrol van het omstreden telefoongesprek publiek wil maken, riposteerde de president: 'Ik wil wel, maar ik ben daar geen fan van. Het zou een vertrouwensbreuk zijn naar onze bondgenoot Oekraïne'. 

Burisma

Joe Biden reageert fel op de berichten en eist een onderzoek. 'Als dit waar is dan is er echt geen grens aan de bereidheid van president Trump om zijn macht te misbruiken en ons land te vernederen', aldus de politicus. Biden wil dat de transcripties van Trumps gesprek met Zelenski openbaar worden.

Hunter Biden maakte vijf jaar lang deel uit van het management van Burisma, het grootste aardgasbedrijf in Oekraïne. Hij gaf de functie op in april toen Biden aankondigde dat hij een gooi doet naar het presidentschap. 

Impeachment

Veel progressieve Democraten, onder wie presidentskandidate Elizabeth Warren, roepen om een afzettingsprocedure. Ook een aantal conservatieve commentatoren vinden dat Trump zijn boekje te buiten is gegaan en roepen nu voor het eerst om impeachment.

Trump doet het verhaal af als onzin en haalt uit naar de media die hij beticht van een heksenjacht. Volgens hem is het gesprek met Zelenski perfect normaal verlopen.Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud