Trump gebruikt medicijn dat eigen waakhond afraadt

De Amerikaanse president Donald Trump. ©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump neemt preventief het antimalariamiddel hydroxychloroquine om zich te beschermen tegen het coronavirus. Veel medici vinden dat gevaarlijk.

'Ik neem al anderhalve week hydroxychloroquine, een pilletje per dag', liet Trump maandagavond terloops weten tijdens een persconferentie. 'Wat heb ik te verliezen?'

Veel, zo waarschuwen wetenschappers. Hydroxychloroquine is een antimalariamiddel. Sinds de uitbraak van het coronavirus in Europa en de Verenigde Staten dienden sommige dokters het medicijn toe aan Covid-19-patiënten, vaak als wanhoopsmiddel. Aanvankelijk leek er anekdotisch bewijs dat hydroxychloroquine in sommige gevallen ook echt hielp. Al in maart wees Trump op het medicijn als een mogelijk wondermiddel.

Hartritmestoornissen

Grondiger onderzoek bracht echter vooral ernstige bijwerkingen aan het licht. Zowel het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap FDA als het Europese geneesmiddelenbureau EMA wees vorige maand al op hartritmestoornissen en problemen met de lever bij tal van patiënten die hydroxychloroquine toegediend kregen, in sommige gevallen zelfs met fatale afloop.

Trump krijgt dan ook de kritiek dat hij onnodige risico's neemt met zijn gezondheid. En dat hij het slechte voorbeeld geeft aan anderen. Zelfs op zijn favoriete zender Fox News noemden sommige commentatoren Trumps promotie van het antimalariamiddel 'onverantwoord'. 

'Na talrijke gesprekken die hij en ik hadden over de bewijzen voor en tegen het gebruik van hydroxychloroquine, kwamen we tot de conclusie dat de mogelijke voordelen groter zijn dan de relatieve risico's', suste de dokter van Witte Huis dinsdag.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud