‘Trump had meer interesse in Joe Biden dan in Oekraïne'

De topdiplomaten George Kent (l.) en William Taylor tijdens de openbare zitting in het Huis van Afgevaardigden. ©EPA

Twee topgetuigen hebben herhaald dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn Oekraïense collega onder druk zette om de Democraat Joe Biden in opspraak te brengen.

De commissie Inlichtingenzaken van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar de Democraten de plak zwaaien, heeft de afzettingsprocedure tegen de Republikeinse president Donald Trump naar een nog brisanter politiek niveau getild. De voorbije weken werden tal van getuigen gehoord achter gesloten deuren. Woensdag vond voor het eerst een openbare zitting plaats, die miljoenen Amerikanen live volgden.

Alles draait om een telefoongesprek dat Trump deze zomer had met zijn pas verkozen Oekraïense collega Volodimir Zelenski. Daarin vroeg Trump een corruptieonderzoek te starten naar Joe Biden, een van de Democratische topkandidaten voor de presidentsverkiezingen volgend jaar, en zijn zoon, Hunter Biden. Die zetelde tot dit jaar in de raad van bestuur van Burisma, een Oekraïens energiebedrijf. Tegelijk schortte Trump 400 miljoen dollar aan militaire steun op voor Oekraïne.

Twee topdiplomaten herhaalden wat ze al achter gesloten deuren stelden: dat Trump wel degelijk een ‘voor wat, hoort wat’-tactiek volgde. ‘Veiligheidshulp tegenhouden in ruil voor hulp bij een binnenlandse politieke campagne was crazy’, zei William Taylor, de Amerikaanse interim-ambassadeur in Kiev. ‘Trump was meer geïnteresseerd in Joe Biden dan in Oekraïne.’

Pestcampagne

Veiligheidshulp tegenhouden in ruil voor hulp met een binnenlandse politieke campagne was crazy.
william taylor amerikaans ambassadeurin oekraïne

George Kent, Oekraïne-specialist op het ministerie van Buitenlandse Zaken, laakte de ‘pestcampagne’ van Trumps advocaat Rudy Giuliani, de ex-burgemeester van New York, die eerder dit jaar zou leiden tot het plotse ontslag van Marie Yovanovitch als VS-ambassadeur in Kiev. Zij wilde naar verluidt niet meewerken met de zoektocht naar ‘vuiligheid’ over Biden. Taylor, die Yovanovitch opvolgde, sprak van ‘alarmerende omstandigheden’ waarbij onder meer Giuliani, Trumps kabinetschef Mick Mulvaney en Gordon Sondland, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie, een paralel diplomatiek kanaal met Kiev opzetten.

De publieke hoorzittingen gaan de komende dagen voort. Vrijdag wordt Yovanovitch gehoord. Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de commissie Inlichtingenzaken, wil aantonen dat ‘Trump zijn macht misbruikte en buitenlandse inmenging in onze verkiezingen aanmoedigde. Als dat geen gedrag is dat een afzetting legitimeert, wat dan wel?’ zegt Schiff.

Het finale oordeel wordt geveld door de Senaat, waar Trumps Republikeinen in de meerderheid zijn. Zij vormen nog steeds een front rond hun president. Zo noemde Devin Nunes, de top-Republikein in de Huis-commissie, de hele impeachmentprocedure gisteren nogmaals een ‘zorgvuldig georkestreerde lastercampagne’.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud