Trump heft sancties tegen Turkije weer op

Turkse soldaten patrouilleren in Noord-Syrië in de Koerdische stad Tal Abyad. ©AFP

De Verenigde Staten trekken na anderhalve week de sancties tegen Turkije weer in, nadat het land akkoord ging met een staakt-het-vuren.

De Amerikaanse president Donald Trump claimde gisteren het bewijs dat hij zonder troepen maar met economische sancties een succesvol buitenlands beleid in het Midden-Oosten kan voeren. 

Nadat Washington op veertien oktober economische sancties afkondigde tegen toplui uit de regering van president Tayyip Erdogan, ging die laatste namelijk akkoord met een staakt-het-vuren in Noord-Syrië. Gisteren trok Trump het strafregime tegen Turkije weer in.

Niet gelukkig

'De sancties worden opgeheven, tenzij er iets gebeurt waarmee we niet gelukkig zijn', zei Trump. Hij verduidelijkte dat de straffen terug komen zodra Turkije opnieuw de Koerden aanvalt.

Onconventioneel

Trump ziet naar eigen zeggen in het staakt-het-vuren een bewijs dat zijn 'onconventionele' aanpak van buitenlands beleid werkt. Het bestand liet toe de bevolking in Noord-Syrië in een regio van 120 op 30 kilometer te evacueren.

'Dat resultaat was de verdienste van ons, de Verenigde Staten, en niemand anders', sprak hij. Trump zei bereid de verantwoordelijkheid te dragen waar hij faalt, maar ook de verdienste claimt wanneer hij slaagt.

Troepen terug

Dat Trumps buitenlands beleid succesvol is, stoot op kritiek bij zowel de Democraten als de Republikeinen, omdat de president net gezien wordt als de aanstoker van het conflict. Turkije viel pas Noord-Syrië binnen, nadat de VS besliste hun troepen uit de regio terug te trekken.

'De enigen die voordeel halen uit meer geweld en chaos zijn vijanden van de VS', zei Michael McCaul, een gezaghebbende Repubiklein in de commissie voor Buitenlands Beleid van het Amerikaanse parlement. 'En dat zijn Vladimir Poetin, Bashar al-Assad, de terreur sponsorende dictatuur in Iran en islamitische extremisten overal in de wereld.'

Bloed doordrenkte zand

Trump blijft bij die beslissing. 'Laat iemand anders over dit met bloed doordrenkte zand vechten', zei hij. Hij herhaalde wel dat een klein regiment van Amerikaanse soldaten in Noord-Syrië zal blijven om olievelden te bewaken.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud