Trump heropent aanval op Ruslandonderzoek

Donald Trump liet van zich horen op Twitter over het onderzoek naar de Russische inmenging in de verkiezingscampagne in 2016. ©REUTERS

Robert Mueller, de speciaal aanklager die onderzoekt of Trump met Rusland samenwerkte tijdens de verkiezingscampagne van 2016, ontslaan zou voor Trump 'het begin van het einde van zijn presidentschap' zijn, waarschuwen Republikeinse partijgenoten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag via zijn geliefde Twitter-kanaal fors uitgehaald naar Robert Mueller, de speciaal aanklager die het onderzoek leidt naar mogelijke samenzwering tussen Trumps campagneteam en Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016.

Zo suggereerde de Republikein vooringenomenheid bij Mueller, door te tweeten dat het onderzoeksteam '13 geharde Democraten telt, onder wie grote aanhangers van Crooked Hillary, en nul Republikeinen.' Dat gewezen FBI-baas Mueller zelf al decennia een geregistreerde Republikein is, laat Trump onvermeld. Hillary Clinton was zijn rivale bij de verkiezingen in november 2016.

Wel herhaalde hij dat 'het Mueller-onderzoek nooit van start had mogen gaan'. En vuurde hij ook meermaals op James Comey en Andrew McCabe, de gewezen nummers 1 en 2 van de federale politiedienst FBI. Trump ontsloeg Comey vorig jaar, terwijl minister van Justitie Jeff Sessions afgelopen vrijdag McCabe de laan uitstuurde, twee dagen voor diens pensioen.

Dat het onderzoek 'een heksenjacht' is, zei Trump al vaker. Dat de onderzoekers Democratische acolieten zijn, was ook de suggestie van een uiterst controversiële Republikeinse memo. Maar nooit eerder richtte Trump zo scherp de pijlen op Mueller zelf. Het doet velen vrezen dat Trump aanstuurt op het ontslag van de aanklager, of dat hij zelfs het onderzoek wil laten opdoeken. Trumps advocaat John Dowd riep daar zaterdag expliciet toe op.

Veel Republikeinse partijgenoten waarschuwen Trump echter dat niet te doen. 'Dat zou het begin van het einde van zijn presidentschap zijn', aldus de Republikeinse senator Lindsey Graham. 'We zijn een rechtstaat.'

Communiqué

'Als je niets verkeerds gedaan hebt, zou je net moet willen dat het onderzoek zo volledig en grondig mogelijk verloopt', zei Trey Gowdy, een Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden. 'Mueller en zijn team moeten hun job voortzetten', liet Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis, duidelijk verstaan.

Het Witte Huis verstuurde zondagnacht zelfs een communiqué om alle geruchten de kop in te drukken. De tekst stelt expliciet dat Muellers ontslag 'niet overwogen of besproken wordt'.

Na bijna een jaar onderzoek lijkt het geduld van Trump echter stilaan op te zijn. Zeker nadat Mueller vorige week de Trump Organization, het vastgoedimperium van de president, dagvaardde alle mogelijke interne documenten te overhandigen die connecties met Rusland bevatten.

Trump zelf kan Mueller niet ontslaan. Enkel de minister van Justitie, Jeff Sessions, heeft dat recht. Omdat Sessions echter zelf ook in opspraak raakte door Ruslandgate, liet hij zichzelf wraken als eindverantwoordelijke voor het onderzoek. Daarom beslist finaal viceminister van Justitie Rod Rosenstein over Muellers lot.

Rosenstein liet al herhaaldelijk verstaan er niet aan te denken het onderzoek stop te zetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content