Trump houdt indoorverkiezingsrally

©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump negeerde zondag de veiligheidsvoorschriften van de staat Nevada en hield een indoorverkiezingsrally, waarbij velen geen mondmasker droegen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondagavond in de staat Nevada voor het eerst in maanden een verkiezingsrally gehouden die volledig indoor plaatsvond. Nochtans verbieden lokale regels bijeenkomsten binnen van meer dan 50 mensen.

De bijeenkomst vond plaats in een fabriek in Henderson en kwam er net nu de VS de 200.000 coronadoden naderen. Hoewel het aantal besmettingen in dalende lijn zit, hameren gezondheidsdeskundigen erop dat afstand houden nog altijd broodnodig is om een krachtige heropleving van het virus te voorkomen.

'Als je op straat kan protesteren, kan gokken in een casino of kleine bedrijven kan platbranden tijdens rellen, dan kun je onder het eerste amendement vreedzaam samenkomen om te luisteren naar de president van de Verenigde Staten', zei Tim Murtaugh, de communicatiedirecteur van Trumps campagne in een verklaring.

Tijdens het evenement werden temperatuurcontroles uitgevoerd en maskers en handdesinfecterend middel uitgedeeld. De meerderheid van de aanwezigen besloot echter geen masker te dragen.

Kathleen Richards, een woordvoerder van de stad Henderson, vertelde CNN dat het evenement in strijd is met de Covid-19-regels van de staat en dat de uitbater van de fabriek zijn bedrijfsvergunning dreigt te verliezen.

Levens in gevaar

Ook de gouverneur van de staat, de Democraat Steve Sisolak, gaf Trump een veeg uit de pan. De president 'lijkt te zijn vergeten dat dit land nog altijd midden in een wereldwijde pandemie zit', twitterde hij. 'Dit is een belediging voor elke inwoner van Nevada die de richtlijnen heeft gevolgd en offers heeft gebracht', zei Sisolak.

'Het is ook een directe bedreiging voor alle recente vooruitgang die we hebben geboekt en kan ons mogelijk terugwerpen.' De gouverneur zei tot slot dat de acties van Trump 'talloze levens in gevaar brengen'.

De vorige indoorrally van Trump vond plaats in Tulsa, Oklahoma, waarna de stad een piek zag in het aantal coronagevallen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud