Advertentie

Trump kondigt nieuwe importtarieven aan op Chinese producten

Trump pookt het handelsconflict met China verder op. ©Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump zet China onder druk met nieuwe invoerheffingen.

Terwijl China en de Verenigde Staten moeizame onderhandelingen voeren om de handelsoorlog te milderen, toont de Amerikaanse president Donald Trump zijn spierballen. Op Twitter kondigde hij aan dat de Verenigde Staten op 1 september nieuwe importtarieven invoeren.

Ze heffen 10 procent op 300 miljard dollar aan Chinese invoerproducten. De tarieven komen boven op de heffing van 25 procent die al geldt voor 250 miljard dollar aan Chinese goederen. De nieuwe heffing zou een breed spectrum aan consumentengoederen viseren, gaande van mobiele telefoons en laptops tot speelgoed en schoenen.

Opbod

300 miljard
Invoer
De VS heffen 10 procent op 300 miljard dollar aan Chinese invoerproducten.

De aankondiging drijft de spanning op in een handelsoorlog die sinds vorig jaar gekenmerkt wordt door een wederzijds opbod van invoerheffingen. Trumps uithaal duwde in enkele minuten de aandelenkoersen op Wall Street in het verlies en de olieprijs dook 8 procent lager. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde eerder al dat de bestaande invoerheffingen volgend jaar 0,2 procent groei kosten aan de wereldeconomie.

De aankondiging van extra invoerheffingen volgt op gesprekken die de twee wereldeconomieën deze week hielden in Sjanghai. De Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin en de handelsgezant Robert Lighthizer keerden terug zonder veel vooruitgang te kunnen melden.

Beloftes

In een reeks tweets fulmineerde Trump dat China zijn belofte niet nakomt om grote hoeveelheden Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Hij haalde ook persoonlijk uit naar de Chinese president Xi Jinping omdat die er niet in slaagt de verkoop van de zware pijnstiller Fentanyl, die in de Verenigde Staten als drug gebruikt wordt, stop te zetten.

Trump benadrukte wel dat de onderhandelingen doorlopen. Hoewel twee dagen van onderhandelen niets opleverden, noemen zowel China als de VS de gesprekken constructief. In september staat een nieuwe onderhandelingsronde gepland. 'We kijken ernaar uit onze positieve dialoog met China over een uitgebreide handelsovereenkomst voort te zetten, en voelen dat de toekomst tussen onze twee landen zeer rooskleurig zal zijn!', besloot Trump.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud