Advertentie
Advertentie

Trump krijgt geen opgestoken duim van Facebook

Donald Trump was sinds 6 januari geschorst van Facebook. ©AFP

Donald Trump, de voormalige president van de Verenigde Staten, krijgt zijn Facebook- en Instagram-accounts voorlopig niet terug. Dat heeft een onafhankelijk toezichtsorgaan beslist nadat Trump in januari verbannen werd van de sociale netwerken.

Begin dit jaar werd toenmalig president Donald Trump van Facebook geknikkerd. Het sociale netwerk verbande Trump, net zoals Twitter en YouTube, na de bestorming van het Capitool op 6 januari. Trump zou zijn volgers opgestookt hebben tot geweld en protest op de dag dat de overwinning van de nieuwe president Joe Biden in het parlement bezegeld werd.

De ban op Twitter is permanent, heeft het bedrijf eerder al laten weten. Met bijna 89 miljoen volgers verdween het belangrijkste communicatiekanaal van Trump. YouTube wil zijn profiel, dat gevolgd wordt door 2,75 miljoen mensen, deblokkeren als 'het risico op geweld is afgenomen'.

'Ongepaste sanctie'

Bij Facebook heeft een onafhankelijk toezichtsorgaan, de Oversight Board, zich over de kwestie gebogen en beslist dat Trump geschorst blijft. Zo wordt opnieuw een belangrijke megafoon afgepakt van Trump: zijn Facebook-pagina telt 35,2 miljoen volgers. Dat betekent dat Trump ook geen toegang heeft tot Instagram, een dochter van Facebook, waar hij 24 miljoen volgers heeft.

Opvallend: de toezichtraad, die bestaat uit twintig topadvocaten, ex-journalisten, mensenrechtenactivisten en voormalige politici, geeft Facebook kritiek. 'Het was ongepast van Facebook om een schorsing voor onbepaalde tijd op te leggen', klinkt het bij de raad. 'De gangbare sancties van Facebook zijn beperkt tot het verwijderen van de bezwarende inhoud, schorsingen voor bepaalde tijd, of het permanent uitschakelen van de pagina en het account.'

Met de onbeperkte schorsing - het account van Trump bleef al die tijd online, maar zelf kon hij niets meer posten - is Facebook dus een stap te ver gegaan. De toezichtraad geeft Facebook zes maanden de tijd om een definitief oordeel te vellen over de accounts van Trump: ofwel wordt zijn account definitief opgeheven, ofwel wordt een tijdslimiet aan de schorsing gekoppeld.

Eigen communicatieplatform

Trumps belangrijkste megafonen mogen dan wel afgenomen zijn, de oud-president vindt andere wegen om zijn mening te delen met de wereld. Deze week heeft hij op zijn persoonlijke website ook een soort communicatieplatform gelanceerd dat hem in staat moet stellen digitaal contact te onderhouden met zijn aanhangers.

De dinsdag gelanceerde blogsectie 'From the Desk of Donald J. Trump' doet denken aan Twitter, met dat verschil dat er alleen berichten van Trump zelf terug te vinden zijn. Bezoekers kunnen zijn berichten, foto's en video's op Twitter of Facebook wel delen, maar een reactie achterlaten of in discussie gaan is niet mogelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud