Trump laat Saoedische bondgenoten niet vallen

De Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman en de Amerikaanse president Donald Trump bij een bilaterale ontmoeting in Riyad in 2017. ©AFP

De Amerikaanse president bedankt Saoedi-Arabië voor de dalende olieprijzen. Hij blijft het land ook steunen ondanks de internationale ophef over de moord op journalist Jamal Khashoggi.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Saoedi-Arabië woensdag bedankt voor de lagere olieprijzen. 'De olieprijzen dalen. Super! Een grote belastingverlaging voor de Verenigde Staten en de wereld. Geniet ervan! 54 dollar, daarnet nog 82 dollar. Dankjewel Saoedi-Arabië, maar laat ons nog lager gaan!', schreef hij op Twitter.

De bedanking komt een dag nadat Trump de internationale gemeenschap nogmaals verbaasd had met een trumpiaanse verklaring vol uitroeptekens en bevreemdende uitspraken. Daarin schaarde hij zich vierkant achter Saoedi-Arabië, de internationale verontwaardiging over het land ten spijt. De Saoedi's liggen onder vuur omdat ze in Turkije de prominente journalist Jamal Khashoggi hebben vermoord.

Met de verklaring lijkt Trump een einde te willen maken aan de onduidelijkheid over hoe de Verenigde Staten op de moord zullen reageren. 'We zullen nooit alle feiten over de moord op Khashoggi kennen', schrijft hij. 'Het kan dat kroonprins Mohammed Bin Salman op de hoogte was. Misschien was hij dat, misschien ook niet.'

'Cadeau aan China en Rusland'

De verklaring - die de president volgens zijn medewerkers zelf dicteerde - komt pas enkele dagen nadat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA geconcludeerd had dat Mohammed de opdracht gaf voor de moord. Trump zegt niet alleen dat dat niet zeker is, hij bezingt ook de lof van de Saoedi's, die 'een onmisbare sponsor zijn in de strijd tegen het terrorisme en miljarden in de Verenigde Staten investeren'.

We hebben een goede relatie met Saoedi-Arabië. We zullen onze trouwe bondgenoot tegen Iran niet laten vallen.
Donald Trump
Amerikaanse president

De wapencontracten stopzetten - zoals sommige Amerikaanse politici vragen - zou volgens Trump dom zijn en 'een groot cadeau aan China en Rusland'. Hij looft ook de inspanningen van de Saoedi's om de olieprijs laag te houden. 'We hebben een goede relatie met Saoedi-Arabië. We zullen onze trouwe bondgenoot tegen Iran niet laten vallen', zegt de president. 

De steunbetuiging aan het soennitische koninkrijk komt niet als een verrassing. In de weken na de moord was Trump erg weigerachtig om de Saoedi's hard aan te pakken, omdat de Verenigde Staten economisch en geostrategisch te sterk met de Saoedi's verweven zijn. De Amerikaans-Saoedische relaties zijn sterk verbeterd sinds Trump president is. Hij koos het land als zijn eerste buitenlandse stop als president en zijn schoonzoon Jared Kushner is goed bevriend met kroonprins Mohammed.

Kleur van de kat

Opvallend is dat Trump zijn brief over Khashoggi begint met een tirade tegen Iran, dat volgens hem een veel grotere bedreiging voor de internationale veiligheid vormt dan Saoedi-Arabië. Het sjiitische land moet het al in de eerste paragraaf ontgelden voor 'zijn steun aan dictators en terreurgroepen' en als ''s werelds grootste sponsor van terrorisme'.

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif reageerde spottend op Trumps uitlatingen. 'Trump beschuldigt Iran in zijn schandelijke verklaring van alle mogelijk misdrijven die hij kan bedenken', zei hij. 'Straks zijn we nog verantwoordelijk voor de bosbranden in Californië omdat we niet meehielpen met het harken van de bossen, zoals de Finnen doen.'

De CIA kent zelfs de kleur van de kat uit de tuin van het Saoedische consulaat. Het is niet geloofwaardig dat ze niet weet wie de opdracht voor de moord gaf.
Woordvoerder Turkse regering

NAVO-bondgenoot Turkije, dat Saoedi-Arabië van in het begin opriep om klaarheid te scheppen over de dood van de journalist, noemde de verklaring komisch. 'De CIA kent zelfs de kleur van de kat uit de tuin van het Saoedische consulaat. Het is niet geloofwaardig dat ze niet weet wie de opdracht voor de moord gaf', zei een woordvoerder van de regering.

Ook in de Verenigde Staten wordt sceptisch op Trumps brief gereageerd. Democratische en Republikeinse politici hebben de president opgeroepen om het onderzoek naar Mohammed voort te zetten.

Eigen houtje

Khashoggi verdween begin oktober van de aardbodem na een bezoek aan het Saoedische consulaat in Istanboel. Turkije heeft meermaals gezegd dat iemand uit de hoogste kringen van het Saoedische koningshuis de opdracht gaf hem te vermoorden, zonder de kroonprins bij naam te noemen.

Maar het lijkt weinig waarschijnlijk dat zo'n operatie kon plaatsvinden zonder het fiat van de sterke man van het regime. Ook audio-opnames die de Turkse inlichtingendiensten van de moord maakten, zouden in de richting van de kroonprins wijzen.

Saoedi-Arabië ontkent tot vandaag dat Mohammed bij de zaak betrokken was. Het land wijzigde meermaals zijn versie van de feiten. In de jongste verklaring klonk het dat het moordcommando op eigen houtje opereerde en Khashoggi per ongeluk werd gedood toen onderhandelingen om terug naar Saoedi-Arabië te komen op niets uitdraaiden.

De journalist woonde al een jaar in zelfgekozen ballingschap in de Verenigde Staten en schreef er onder meer columns voor The Washington Post. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud