Advertentie
Advertentie

Trump mag inreisverbod deels invoeren

Het groen licht van het Hooggerechtshof is een belangrijke overwinning voor president Donald Trump. ©EPA

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft tijdelijk groen licht om delen van het omstreden inreisverbod voor mensen uit zes moslimlanden van kracht te laten worden.

De afgezwakte versie van het inreisverbod voor mensen uit Jemen, Soedan, Somalië, Syrië, Libië en Iran, één van de eerste beleidsdaden van president Donald Trump, komt er in afwachting van een definitieve uitspraak van het Hooggerechtshof. Dat zal het inreisverbod in oktober van naderbij bekijken en toetsen aan de grondwet, de enige functie van het hoogste rechtscollege in de VS. Pas daarna volgt een definitieve uitspraak.

De maatregelen mogen alleen betrekking hebben op buitenlandse burgers die geen bonafide relatie hebben met een persoon of entiteit in de Verenigde Staten.

De regering had een verzoek ingediend om het inreisverbod alvast te mogen uitvoeren terwijl werd gewacht op een definitieve uitspraak. Het Hof stemt daar nu mee in, maar legt wel een aantal beperkingen op.

De maatregelen mogen alleen betrekking hebben op buitenlandse burgers die geen bonafide relatie hebben met een persoon of entiteit in de Verenigde Staten. Alleen mensen die duidelijk kunnen aantonen dat ze in de VS familie hebben of er moeten zijn voor hun studies of een job, maken aanspraak op een visum. De rest krijgt een inreisverbod van 90 dagen. Op dezelfde gronden is het de regering toegelaten om vluchtelingen 120 dagen de toegang tot het Amerikaanse grondgebied te ontzeggen.

Die wachttijd is nodig volgens de regering-Trump om te bekijken of een strengere procedure nodig is voor de migranten, toeristen en vluchtelingen worden toegelaten op Amerikaans grondgebied. De kans bestaat dat de regering die evaluatie voltooit voor het Hooggerechtshof een definitieve uitspraak doet in het najaar, waardoor de hele kwestie is opgelost.

Het inreisverbod van Trump was begin dit jaar tegengehouden na uitspraken door verschillende lagere rechtbanken, waardoor de kwestie bij het Hooggerechtshof terechtkwam.

Voor de president is de voorlopige uitspraak van het Hof een stevige opsteker. Via een officieel statement reageerde Trump opgetogen. 'Dit is een duidelijke overwinning voor onze nationale veiligheid. Als president kan ik geen mensen ons land binnen laten die kwaad willen berokkenen. Mijn belangrijkste verantwoordelijkheid is om het Amerikaanse volk veilig te houden.'

Religie

Trump voerde een eerste versie van het reisverbod in een week na zijn aantreden eind januari. Dat kwam als een verrassing, en creëerde chaos en onduidelijkheid bij burgers van de betrokken landen. Tienduizende visa werden in allerijl ingetrokken. Er was onmiddellijk groot protest in de vorm van demonstraties op luchthavens over heel het land.

Tegenstanders hekelen de maatregel als een door religie gemotiveerd verbod dat moslims discrimineert. Tijdens zijn campagne had Trump namelijk opgeroepen om de Amerikaanse grenzen volledig te sluiten voor toeristen en immigranten die moslim zijn. Volgens het Witte Huis staat de veiligheid van de VS op het spel en is de maatregel nodig om het land beter te beschermen tegen terreur. 

Ook juridisch was er onmiddellijk weerstand. Nadat een rechter de eerste versie van de maatregel blokkeerde, en de regering-Trump het beroep daartegen verloor, voerde het Witte Huis een afgezwakte versie door. Trump haalde Irak van de lijst met geviseerde landen, en verwijderde ook een passage die voorrang zou geven aan christelijke vluchtelingen.

De tweede versie werd ook snel geblokkeerd, tot groot ongenoegen van Trump, die zijn frustratie ventileerde via Twitter. Een rechter in de staat Virginia oordeelde dat de maatregel blijk geeft van 'religieuze intolerantie, vijandigheid en discriminatie' en baseerde die mening deels op het feit dat Trump tijdens zijn campagne zelf sprak van een 'moslimban'.

Semantische discussie

Al die tijd was een semantische discussie aan de gang over de vraag of de maatregel een 'verbod' is, dan wel een tijdelijke 'opschorting' of 'pauze'. Het Witte Huis hamert op dat laatste, maar Trump haalde dat via Twitter al meermaals onderuit. 'We hebben een REISVERBOD nodig voor sommige GEVAARLIJKE landen, niet een of andere politiek correcte term die ons niet zal helpen mensen te beschermen', zei Trump in een tweet begin juni.

In de officiële reactie maandag heeft het Witte Huis het over een 'opschorting'.

Nu het Hooggerechtshof zich over de maatregel zal buigen, kan de uiteindelijke uitspraak heel grote gevolgen hebben over de macht die de president kan uitoefenen met betrekking tot immigratieregels.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud