Advertentie

Trump Organization en financieel topman aangeklaagd voor belastingontduiking

Financieel directeur Allen Weisselberg kwam donderdag geboeid aan bij de openbaar aanklager in New York ©REUTERS

Het familiebedrijf van voormalig president Donald Trump en zijn financiële topman, Allen Weisselberg, worden verdacht van belastingfraude, oplichting, samenzwering en vervalsing van bedrijfsgegevens.

Het gonsde al enkele dagen dat de Trump Organization, dat de zakelijke belangen van Donald Trump beheert en geleid wordt door zijn zonen, in het vizier van justitie was gekomen. Nu blijkt dat er niet minder dan vijftien tenlasteleggingen zijn. Financieel directeur Allen Weisselberg en het vehikel van Trump zouden samengespannen hebben om de Amerikaanse fiscus te misleiden door allerlei voordelen toe te kennen aan werknemers, zonder daarop belastingen te betalen.

©REUTERS

De 73-jarige Weisselberg staat te boek als een trouwe adjudant van Trump. Hij werkt al 48 jaar voor de familie en is de enige persoon - die niet de naam Trump draagt - aan wie de voormalige president het beheer over zijn kapitaal toevertrouwt. Zelf zou de financieel directeur geen belastingen betaald hebben op een bedrag van 1,7 miljoen dollar aan extralegale voordelen. Het gaat onder meer om gratis appartementen, wagens en zelfs schoolgeld voor één van zijn kleinkinderen.

Volgens de openbaar aanklager stond het systeem van belastingfraude al 15 jaar overeind. 'De hoogste leidinggevenden verkregen persoonlijk voordeel door geheime salarisverhogingen te ontvangen, ten koste van de belastingbetaler', zei Carey Dunne, terwijl Weisselberg - in de boeien geslagen - voorgeleid werd. Hij riskeert een celstraf van maximaal 15 jaar, maar ontkent alle aanklachten.

Opdoffer voor Trump

Zelf blijft de voormalige Amerikaanse president buiten schot. Toch is een vervolging van de Trump Organization een opdoffer voor Trump, die altijd ontkend heeft dat er uitwassen waren binnen zijn bedrijf. Hij hekelde het 'politiek gemotiveerde' onderzoek naar de mogelijke ontduiking en noemde Weisselberg een 'pion' die gebruikt wordt om hem te beschadigen. 'Ultralinkse aanklagers in New York hebben het op me gemunt', reageerde Trump vanuit Texas.

Het gaat om dingen die gebruikelijk zijn in het Amerikaanse bedrijfsleven, en op geen enkele manier een misdaad vormen.
Donald Trump
Voormalig Amerikaans president

Het onderzoek naar de Trump Organization begon drie jaar geleden. Eerder deze week meldde The Washington Post al dat het bedrijf een deadline had gekregen. De advocaten hadden tot maandagmiddag de tijd om uit te leggen waarom de aanklagers moesten afzien van een strafzaak tegen de Trump Organization. Daar zijn ze dus niet in geslaagd.

De aanklacht kan banken en zakenpartners afschrikken om verder samen te werken met de Trump Organization. Na de bestorming van het Capitool in januari gaf Deutsche Bank aan geen zaken meer te willen doen met Trump. De grootbank gold als de belangrijkste geldschieter van het imperium, maar de relaties met de voormalige president waren al langer gespannen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud