Advertentie

Trump overweegt gsm toeristen uit te vlooien

De Amerikaanse president Donald Trump. ©EPA

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt toeristen te verplichten hun telefooncontacten en paswoorden voor sociale netwerken vrij te geven, weet The Wall Street Journal.

Donald Trump pleitte tijdens zijn kiescampagne meermaals voor een 'extreme doorlichting' van de mensen die het land binnenkomen. Die belofte dreigt hij nu in te lossen, schrijft The Wall Street Journal op basis van bronnen.

Toeristen die naar de Verenigde Staten trekken, kunnen binnenkort wel eens verplicht worden hun telefooncontacten vrij te geven, net als de paswoorden van hun sociale netwerken. Het zijn enkele van de maatregelen die de Amerikaanse regering overweegt om de veiligheidscontroles te verscherpen. Ook het opvragen van financiële data en het beantwoorden van vragen over je ideologie behoren tot de mogelijkheden.

De VS willen dat reizigers 'tot hun voldoening' bewijzen dat hun bezoek legitiem is, zei een adviseur van het ministerie voor Binnenlandse Veiligheid aan The Wall Street Journal.

België

Een herziening van de veiligheidscontroles is bezig, maar het is niet duidelijk hoever het er precies mee staat. De veranderingen zouden ook kunnen gelden voor de 38 landen, waaronder België, Duitsland en Frankrijk, die deel uitmaken van het Visa Waiver-programma, de zogenoemde ESTA-aanvraag

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) waarschuwde er eerder al voor dat het visavrij reizen naar de VS onder druk komt te staan. Francken waarschuwde in februari dat de Amerikanen aangeven dat ze niet volledig tevreden zijn over de informatie die ze van ons krijgen. België kreeg de tijd om te bewijzen dat het in orde is met alle vereisten.

Bij de Amerikaanse veiligheidsdiensten leeft door de aanslagen van Parijs en Brussel de angst dat terroristen zich onder het klassieke reizigersverkeer vanuit België naar de VS mengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud