Advertentie

Trump pakt Noord-Korea ‘desnoods zonder China' aan

‘De ontmoeting volgende week met China zal er een moeilijk worden.’ ©Bloomberg

Enkele dagen voor de ontmoeting met de Chinese president in Florida verhoogt de Amerikaanse president de druk op Peking om ‘iets te doen’ aan de provocaties van Kim Jong-un.

Als president Xi Jinping donderdag en vrijdag over de vloer komt in Trumps resort Mar-a-Lago in Florida, belooft de nucleaire dreiging van Noord-Korea een van de gespreksonderwerpen te worden. In een interview met Financial Times laat de president verstaan dat hij meer van Peking verwacht.

‘China heeft een enorme invloed op Noord-Korea’, zegt hij. ‘Peking kan beslissen om ons te helpen of om dat niet te doen. Als de Chinezen dat doen, is dat goed voor hun land. Als ze dat niet doen, is dat goed voor niemand.’ Het is niet de eerste keer dat Trump die ergernis uit.

Als China Noord-Korea niet gaat oplossen, dan zullen wij dat doen. Zoveel kan ik je vertellen.
Donald Trump
Amerikaans president

China - zowat de enige handelspartner van Pyongyang - heeft de voorbije jaren economische druk gezet op het geïsoleerde land, maar huivert voor een instorting van het regime van Kim Jong-un. Mocht dat gebeuren, kan dat leiden tot een vluchtelingenstroom aan de Chinees-Koreaanse grens.

Maar nu Noord-Korea zijn provocaties opvoert, vindt Trump de Chinese druk blijkbaar niet meer voldoende. ‘Als China het probleem-Noord-Korea niet oplost, dan zullen wij dat doen. Zoveel kan ik u vertellen’, zei hij. De president wil de handelsrelaties tussen de VS en China gebruiken om druk te zetten op Peking. ‘Handel is de drijfveer. Het draait allemaal om handel.’

Eerder had Trump op Twitter laten verstaan dat hij de handel met China op tafel zou gooien in Florida. ‘De ontmoeting met China volgende week zal een moeilijke worden’, zei hij. ‘We kunnen de handelstekorten niet langer dulden.’

De ‘diefstal van Amerikaanse jobs door China’ was een van de terugkerende thema’s tijdens de campagne van Trump. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud