Trump probeert gênante openbaar aanklager opzij te zetten

William Barr (midden) wordt gezien als een erg loyale partner van Trump in diens regering. ©EPA

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr meldt dat een openbaar aanklager die onderzoeken leidt naar vertrouwelingen van president Trump ontslag heeft genomen. De betrokkene ontkent.

Geoffrey Berman is sinds 2018 openbaar aanklager in New York. Hij voerde een tijdje terug al een onderzoek naar Michael Cohen, Trump’s voormalige advocaat. Nu zit Rudy Giuliani, ex-burgemeester van New York en advocaat van de Amerikaanse president, in zijn vizier.

Vrijdagavond laat – op een heel ongebruikelijk uur – kondigde Barr het ontslag van Berman aan. De Amerikaanse minister van Justitie meldde ook dat er al een opvolger was voor Berman.

De man zelf ontkent evenwel. 'Ik heb geen ontslag genomen en ik ben dat ook niet van plan', zegt hij. 'Ik ga enkel vertrekken als de president een vervanger aanduidt en de Senaat dat bevestigt', reageerde hij.

Loyale partner

Barr staat bekend als een erg loyale partner van Trump in diens regering. De minister trad ruim een jaar geleden aan en beschermde Trump onder meer in het onderzoek naar connecties met Rusland tijdens de verkiezingen. Democraten noemen Barr wel eens kritisch de persoonlijke advocaat van Trump.

Begin dit jaar was hij in een interview evenwel opvallend kritisch over de publieke uitlatingen van Trump over lopende rechtszaken. Die maakten volgens de minister ‘zijn job onmogelijk’. Trump had zich toen onder meer gemengd in de zaak van zijn persoonlijke vriend Roger Stone, die een gevangenisstraf boven het hoofd hing vanwege meineed.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud