Trump slaat en zalft in handelsoorlog

©EPA

De Amerikaanse president Donald Trump staat klaar om nog eens 300 miljard dollar aan Chinese import te belasten. Hij ontmoet volgende maand de Chinese president Xi Jinping.

De Amerikaanse overheid publiceerde maandagavond een nieuwe lijst met 300 miljard dollar aan Chinese goederen, waarop het voor 25 procent invoertaksen kan heffen. Daardoor zou de handelsoorlog tussen Peking en Washington nagenoeg de volledige Chinese import in de VS treffen.

De nieuwe tarieven, onder meer op laptops, kinderkleren, gsm's en speelgoed, zouden ten vroegste op 1 juni ingaan.

De Amerikaanse president Donald Trump gaat daarmee voort met zijn strategie om te slaan en te zalven. Hij maakte duidelijk dat hij in juni, op een G20-top in Japan, de Chinese president Xi Jinping zal zien. Volgens Trump zou binnen drie tot vier weken duidelijk moeten worden of er alsnog een deal tussen de VS en China in zit.

Maandag sloeg Peking terug naar de VS in hun handelsconflict door taksen te verhogen op 60 miljard dollar aan Amerikaanse import. Daarbij vermeed het evenwel de autosector, wat als een teken van goodwill kan worden gezien. Vrijdag had de VS taksen verhoogd op 200 miljard dollar aan Chinese import.

Trump maakte maandag duidelijk dat China wat hem betreft een beetje mag terugslaan, maar het mag niet te substantieel zijn.

In de Amerikaanse zakenwereld groeit de onrust over Trumps handelsoorlog. 'We steunen de inspanningen om een handelsdeal te sluiten die Amerikaanse werknemers en ondernemers een gelijk speelveld geeft', zei Matthew Shay, voorzitter van de Amerikaanse federatie van kleinhandelaars. 'Maar deze escalatie in tarieven is een veel te grote gok voor de Amerikaanse economie.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud