Trump sluit schuldendeal met Democraten

President Donald Trump sluit een deal met de Democraten. ©AFP

Donald Trump heeft een deal met de Democraten gesloten om drie maanden het schuldenplafond te verhogen.

De Amerikaanse president Donald Trump is woensdag frontaal tegen zijn Republikeinse partij in gegaan om te vermijden dat de VS in december zijn schulden niet kan afbetalen.

De Democraten zullen er mee akkoord gaan om drie maanden lang het schuldenplafond van de VS te verhogen. Zonder die verhoging botst de VS tegen dat plafond en kan het wettelijk gezien geen leningen aangaan. De deal moet de Amerikaanse regering toelaten te blijven werken tot aan vijftien december, zeggen de Democraten.

Een harde kern van de Republikeinen - waaronder de aanhangers van de Tea Party - wil het schuldenplafond maar verhogen als Trump ook zware besparingen aankondigt. Trump wil dat niet, omdat zijn plannen voor een muur op de grens met Mexico geld kosten, alsook de steun voor wie getroffen werd in de orkaan Harvey.

Met steun van de gematigde Republikeinen én de Democraten kan Trump wél het schuldenplafond verhogen, zonder op de wensen van de Tea Party te moeten ingaan.

Paul Ryan

Het levert hem wel een nieuw conflict op met zijn eigen regering en met de Republikeinse partij namens wie hij campagne voerde. Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemde de voorstellen van de Democraten eerder woensdag 'onwerkbaar' en 'belachelijk'.

Aangenomen wordt dat ook de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin de tijdelijke verhoging van drie maanden maar niets vindt, omdat het onzekerheid op de financiële markten blijft geven over wat na die drie maanden gebeurt, wat dan de Democraten nog een grotere politieke hefboom geeft om nog meer te eisen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud