Advertentie
nieuwsanalyse

Trump staat op verlies in handelsoorlog met China

Donald Trump ©REUTERS

De Amerikaanse president Donald Trump beloofde een snelle overwinning met zijn handelsoorlog. Maar de VS varen er niet bepaald wel bij.

Trump beloofde - net als zovele leiders die een oorlog beginnen - een snelle overwinning. Maar een oorlog berokkent schade aan beide kanten. Bovendien lijkt Trump niet aan de winnende hand, integendeel.

De VS verhoogden in 2018 de importtaksen op Chinese producten ter waarde van 250 miljard dollar. Volgens het Institute for International Finance (IIF) hebben die tarieven inderdaad de Amerikaanse vraag naar die Chinese producten doen dalen, maar daar stopt het verhaal niet.

Zoals verwacht kwam China met tegenmaatregelen. De volksrepubliek verhoogde de invoertarieven op 110 miljard dollar aan Amerikaanse producten. Het IIF concludeert dat de tegenmaatregelen een veel grotere impact hebben op de export van de VS naar China dan andersom.

Om het exportverlies te berekenen heeft het IIF eerst berekend wat de export zou zijn als geen heffingen waren opgelegd. Daarna trok het de werkelijke export van dat cijfer af. Volgens het IIF was de waarde van de tussen juli en november misgelopen export zo'n 17 miljard dollar (zie grafiek hieronder). Dat betekent dat de VS 40 miljard aan export per jaar mislopen door de Chinese vergelding. 

Daling in de export

Boeren ongerust

Vooral de Amerikaanse boeren blijken getroffen. Een belangrijk deel van de Chinese tarieven viseert landbouwproducten, waardoor de vraag uit China daalt. En met de landbouwers ging het al niet goed. Door een overaanbod in de jongste jaren daalden de prijzen van landbouwproducten als mais en sojabonen stevig.

Het ziet er ook niet naar uit dat de aanstaande deal tussen de twee kemphanen daar veel verandering in gaat brengen. Boeren in de VS maken zich zorgen over signalen dat de deal geen beloftes bevat over het schrappen van de invoertarieven op landbouwproducten. De VS zouden een aantal heffingen overeind willen houden als drukmiddel voor toekomstige onderhandelingen. China zou daarom ook een aantal tarieven in stand houden.

De Northwest Horticultural Council (NHC), die producenten van kersen, peren en appels in het noordwesten van de VS groepeert, lobbyde tevergeefs bij de overheid. 'Onze mannen werd verteld: sorry, maar jullie zullen de prijs moeten betalen' zegt voorzitter Mark Powers tegen het persbureau Bloomberg. Ook twee andere vertegenwoordigers zeiden dat ambtenaren hen hebben verteld dat de VS doorgaan met een deel van de tarieven, ook als dat betekent dat China de landbouwtarieven intact houdt.

Iedereen verliest

Uiteindelijk verliezen niet alleen de boeren. Het probleem met handelsoorlogen - en daar is de economische wetenschap heel duidelijk over - is dat ze net als echte oorlogen beide partijen schade berokkenen. Handel vindt plaats tussen landen, omdat verschillende landen goed zijn in andere dingen. Arbeid is momenteel heel goedkoop in China, waardoor arbeidsintensieve producten beter daar gemaakt worden, terwijl kennisintensieve producten beter in Amerika gemaakt worden. Door de handel te dwarsbomen wordt de productie gewoon minder efficiĆ«nt en stijgt de prijs voor consumenten.

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans en lopende rekening is niet zozeer te wijten aan valsspelende landen. Die deficits weerspiegelen vooral dat de VS meer investeren dan sparen. De VS ontlenen het spaartekort in het buitenland, waardoor er een netto-instroom van kapitaal is. De maatregelen van Trump hebben dus weinig zin. Het bewijs is dat het handelstekort alleen maar is toegenomen tijdens zijn ambtstermijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud