Advertentie

Trump staat terecht voor aanzetten tot geweld

Trump moet terechtstaan omdat hij tijdens een verkiezingsspeech in Louisville zou hebben aangezet tot geweld. ©REUTERS

Een federale rechter in de Amerikaanse staat Kentucky heeft het licht op groen gezet voor een rechtszaak tegen president Donald Trump wegens aanzetten tot geweld tijdens zijn verkiezingscampagne.

De zaak werd aangespannen door drie demonstranten die hardhandig waren aangepakt tijdens een verkiezingsmeeting, in maart vorig jaar in de stad Louisville. Zij geven de president de schuld voor het pak slaag dat ze toen van enkele aanhangers van Trump kregen.

De drie argumenteren dat Trump het publiek heeft opgehitst door te roepen ‘haal ze hier weg’ toen hij de demonstranten in het oog kreeg. Het incident werd vastgelegd op videobeelden die werden gedeeld op sociale media.

'Haal ze hier weg', roept Trump wanneer hij enkele tegenstanders in het oog krijgt

Rechter David Hale moest vrijdag beslissen of de klacht tegen Trump ontvankelijk was. Hij oordeelde van wel, en zei dat de verwondingen van de drie mogelijk in ‘rechtstreeks en oorzakelijk verband’ staan met de oproep van Trump.

De advocaten van de president hadden gevraagd om de zaak te seponeren op grond van het recht op vrije meningsuiting, dat vastgelegd is in het zogenaamde Eerste Amendement van de Amerikaanse grondwet. Maar rechter Hale merkte op dat het oproepen tot geweld niet onder dat grondrecht valt.

Inreisverbod

Het is niet de eerste keer dat Trump in een rechtbank zijn eigen woorden als een boemerang in zijn gezicht terug krijgt. Ook de omstreden campagne-uitspraken waarin hij zich voorstander toonde van een inreisverbod voor moslims werden door de rechters opgerakeld om een inreisverbod voor inwoners van een handvol landen in het Midden-Oosten in de kiem te smoren.

De entourage van Trump hield tijdens de campagne vol dat de woorden van de presidentskandidaat niet altijd letterlijk moesten worden genomen. Maar de rechters denken daar duidelijk anders over.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud