Trump stelt State of the Union uit tot na shutdown

Nancy Pelosi, de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, vindt het ongehoord dat Donald Trump zijn State of the Union houdt nu de overheid in shutdown verkeert. ©AFP

Dat liet de Amerikaanse president Donald Trump woensdagavond weten op Twitter. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, weigert hem volgende dinsdag zijn jaarlijkse toespraak voor het Congres te laten houden.

Pelosi moet de Amerikaanse president normaal formeel uitnodigen, maar is dat deze keer niet van plan. Ze vindt het ongehoord dat te doen omdat het land in shutdown is, de gedeeltelijke verlamming van de overheidsdiensten.

‘Ik schrijf u om u te informeren dat het Huis van Afgevaardigden geen resolutie zal behandelen die de president moet toelaten zijn State of the Union te geven in het Huis, zolang de overheid niet opnieuw geopend is’, liet Pelosi dinsdag weten in een opmerkelijke brief aan Trump.

'Alternatief evenement'

Trump gaf aanvankelijk aan van plan te zijn om op 29 januari een toespraak te houden tijdens een ‘alternatief evenement’, maar sprak dat ondertussen al tegen op Twitter. 'Geen enkele plaats kan concurreren met de geschiedenis, de traditie en het belang van het Huis', zei hij. 

De shutdown houdt al meer dan een maand aan. Een doorbraak lijkt niet meteen in zicht. Trump en de Democraten zijn het fundamenteel oneens over de bouw en de financiering van een muur op de grens met Mexico.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud