Trump stemt in met machtsoverdracht

©AFP

De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter aangekondigd dat hij start met de machtsoverdracht aan Joe Biden. Die laatste zou voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen voordragen als minister van Financiën.

In de Verenigde Staten is er een belangrijke stap gezet om tot een vredevolle machtsoverdracht te komen tussen president Donald Trump en zijn opvolger Joe Biden. Maandagavond laat gaf Trump zijn administratie goedkeuring om te beginnen met de nodige protocollen voor de transitie van de macht. Hij deed dat in een tweet, gericht aan Emily Murphy, het hoofd van de General Services Administration (GSA) van de Amerikaanse overheid.

Tegelijk gaat Trump nog niet zo ver dat hij de verkiezingsuitslag aanvaardt. Hij blijft zijn strijd daarover voortzetten. Twitter begeleidt de verklaringen van Trump over de verkiezingsresultaten overigens nog altijd van de mededeling dat Trumps visie daarop wordt gecontesteerd.

Nu de machtsoverdracht start, kan Biden toegang krijgen tot belangrijke informatie en contacten en kan hij aanspraak maken op de budgetten om vacatures in te vullen. Het kamp-Biden heeft de stap al verwelkomd, al deed het dat met een uithaal naar Trump.

Op het einde van de mededeling laat Bidens verantwoordelijke voor de coördinatie van de machtsoverdracht weten dat zijn overgangsteam nu de strijd tegen het coronavirus kan beginnen voor te bereiden, op de hoogte wordt gehouden over alles wat van nationaal belang is en 'volledig inzicht kan krijgen van de inspanningen van de Trump-administratie om regeringsagentschappen uit te hollen'.

John Kerry en Janet Yellen

Ondertussen is Biden zijn regering aan het samenstellen. De 77-jarige John Kerry, minister van Buitenlandse Zaken onder president Barack Obama, wordt de speciale gezant van de president voor het klimaatbeleid.

Antony Blinken, destijds de nummer twee na Kerry op het State Department, wordt minister van Buitenlandse Zaken. Ook voor andere posten zoals de nationaal veiligheidsadviseur en de ambassadeur bij de Verenigde Naties breekt Biden met Trump door opnieuw doorwinterde diplomaten aan te stellen.

Verwacht wordt dat Biden voormalig Fed-voorzitter Janet Yellen zal voordragen als minister van Financiën. Alle benoemingen moeten nog passeren langs de Senaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud