Trump stuurt ex-baseballbazin naar Brussel

©BELGA

Jamie McCourt, een zakenvrouw uit Californië, wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in België. De Senaat moet de benoeming nog goedkeuren.

Van onze correspondent in de VS

In een mededeling donderdagavond laat het Witte Huis weten dat de keuze voor het ambassadeurschap in België is gevallen op de 63-jarige Jamie McCourt.

McCourt, moeder van vier, is vooral bekend van haar periode als mede-eigenaar en CEO van het baseballteam Los Angeles Dodgers tussen 2004 en 2012. Voordien maakte ze carrière als advocate en in de vastgoedindustrie. Ze was ook gastdocente aan de managementschool van UCLA. Ze runt vandaag de investeringsfirma Jamie Enterprises.

Gulle donor

Tijdens de verkiezingen van vorig jaar maakte McCourt deel uit van het campagneteam van Donald Trump in Californië. Diplomatieke of politieke ervaring heeft ze niet, maar ze was vorig jaar wel een gulle donor voor de campagne van Trump en voor de Republikeinse partij.

Uit cijfers van Open Secrets, een organisatie die geldstromen in de Amerikaanse politiek in kaart brengt, blijkt dat ze 2.700 dollar, het toegestane maximumbedrag voor een individuele donor, schonk aan kandidaat-Trump. Daarbovenop gaf ze 235.000 dollar aan de nationale Republikeinse partij, en bedragen rond de 5.000 dollar aan de afdelingen van de partij in meer dan twintig staten.

Opvallend: voordien was McCourt eerder Democratisch gezind, en doneerde ze onder meer aan Hillary Clinton en Barack Obama. 

Vechtscheiding

Enkele jaren geleden stond McCourt nationaal in de spotlights naar aanleiding van de peperdure vechtscheiding tussen haar en haar man Frank McCourt. Het koppel was samen eigenaar van de LA Dodgers, maar de relatie liep op de klippen. Dat leidde tot een breed in de media uitgesmeerde scheiding waarvan de advocatenkosten alleen al opliepen tot 20 miljoen dollar.

Als de Amerikaanse Senaat de door Trump aangekondigde nominatie goedkeurt, volgt McCourt de huidige ambassadrice Denise Bauer op.

Trump selecteerde donderdag nog iemand uit de sportwereld voor een diplomatieke toppositie. Woody Johnson, de eigenaar van footballteam New York Jets, wordt ambassadeur in Londen. Johnson, een bekende Republikeinse donor, is een erfgenaam van de familie achter farmagigant Johnson & Johnson. Trump had hem de positie al langer beloofd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud