Trump stuurt nationale veiligheidsadviseur Bolton de laan uit

De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton. ©AFP

Bolton gold als een havik in de regering-Trump.

Donald Trump heeft zijn nationaal veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen. Dat meldt de Amerikaanse president op Twitter. 'Ik ging absoluut niet akkoord met veel van zijn suggesties en daarom heb ik om zijn ontslag gevraagd. Ik zal deze week een nieuwe nationale veiligheidsadviseur aanduiden', schrijft hij. Het is al de derde nationale veiligheidsadviseur die onder Trump moet vertrekken.

 

 

Bolton zelf geeft een andere versie van de feiten. 'Ik heb gisteren mijn ontslag aangeboden en president Trump zei: 'Laat ons er morgen over praten'.'

De 70-jarige Bolton is sinds april 2018 de belangrijkste adviseur van Trump in crisissituaties en conflicten. Hij geldt als een van de grootste neoconservatieve hardliners in Washington, met een voorliefde voor militair ingrijpen en regimewissels in vijandige dictaturen. Zijn radicale aanpak van Iran, Noord-Korea en Afghanistan zou Trump niet langer gezind hebben.

Er waren eerder al signalen dat er een haar in de boter zat tussen beide heren. Begin juli nam Trump Bolton niet mee naar een ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en eind juni kelderde de president een voorstel van Bolton voor een vergeldingsaanval tegen Iran nadat het land een Amerikaanse drone had neergehaald.

De olieprijs dook in een eerste reactie naar beneden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n