Trump tackelt getuige in afzettingsprocedure op Twitter

Marie Yovanovitch, de voormalige Amerikaanse ambassadeur voor Oekraïne. ©REUTERS

De Amerikaanse president viel de vroegere ambassadrice in Oekraïne frontaal aan op het moment dat ze getuigde in de afzettingsprocedure tegen hem.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn vroegere ambassadrice in Oekraïne, Marie Yovanovitch, frontaal aangevallen. ‘Alles wat zij onderneemt, loopt fout’, klonk het op Twitter. Trump suggereerde onder meer dat haar eerdere werk als Amerikaanse diplomate in Somalië was gekoppeld aan decennia van rampzalige instabiliteit van dat land.

De president lanceerde zijn aanval op Yovanovitch op het moment dat die getuigde voor de commissie Inlichtingen van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De zitting was een onderdeel van voorbereiding voor een afzettingsprocedure tegen Trump.

'Zeer intimiderend'

De woedende reactie van de bewoner van het Witte Huis kwam toen Yovanovitch sprak over haar plotselinge ontslag als ambassadeur in Kiev na wat zij een lastercampagne noemde van Trumps advocaat Rudy Giuliani. Democraten riepen meteen dat Trump met zijn tweets ‘de rechtsgang belemmerde en getuigen intimideerde’.

Yovanovitch bleef niet onbewogen onder de uithaal van de president. ‘Ik kan niet zeggen wat de president hiermee probeert te bereiken, maar het effect is zeer intimiderend’, zei ze tijdens de hoorzitting die live werd uitgezonden op de Amerikaanse televisie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud