Advertentie

Trump treft sancties tegen Iran

Donald Trump, president. ©AFP

De Amerikaanse regering treft nieuwe sancties tegen Iran, nadat het land een raket had getest. Iran riposteert.

Twee dagen nadat hij Iran de wacht had aangezegd wegens een rakettest, kwam de Amerikaanse president Donald Trump op de proppen met sancties tegen Iran. Het ministerie van Financiën publiceerde 25 namen - 13 personen en 12 bedrijven - die aan de sanctielijst worden toegevoegd.

De sancties zijn een reactie de test door Iran van een ballistische raket. Het projectiel explodeerde zondag na zowat 1.000 kilometer. Michael Flynn, de veiligheidsadviseur van Trump, had de test bestempeld als een provocatie. 'We geven Iran een officiële waarschuwing', zei de gewezen militair.

Zieltogend Iran

Even voor de mededeling over de nieuwe sancties had Trump in een tweet Iran al gewaarschuwd. 'Iran speelt met vuur', klonk het scherp, 'zij appreciëren niet hoe 'vriendelijk' president Obama was voor hen. Ik niet!' Eerder deze week had Trump zijn voorganger er al van beschuldigd het zieltogende Iraanse regime te hebben gestut.

Volgens de VS was de test een schending van het akkoord over de opschorting van het Iraanse nucleaire programma. Iran beweert dan weer dat in het akkoord niets staat over een verbod op rakettests. Het land mag alleen geen tests doen met raketten die een nucleaire lading kunnen dragen. 

Nucleair akkoord

Trump heeft altijd gezegd dat hij gekant is tegen het nucleaire akkoord. Mogelijk ziet hij in de rakettest een kans om de afspraken te schrappen. Al waarschuwen experts dat dat niet zomaar kan, omdat ook Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk het akkoord tekenden.

Door het nucleaire akkoord werden tal van sancties tegen Iran geschrapt. Maar er bleven er ook nog heel wat overeind, onder andere voor de vermoedelijke Iraanse steun aan terroristische groepen

Iran staat ook op de zwarte lijst van zeven landen waarvan de burgers voorlopig de VS niet binnen mogen. Ter vergelding kreeg de Amerikaanse worstelploeg vrijdag te horen dat ze niet mag deelnemen aan een internationale wedstrijd in Iran.

Iran slaat terug

Teheran hekelde de nieuwe VS-sancties, stellende dat zij een overtreding vormen van VN-resolutie 2231 (het nucleaire akkoord tussen Iran en de P5+1). Iran kondigde aan, tegenmaatregelen te nemen door sancties uit te vaardigen tegen Amerikaanse individuen en bedrijven "die betrokken waren bij het helpen en sponsoren van regionale terreurgroepen". Daarmee wordt impliciet verwezen naar de Amerikaanse steun voor jihadisten in Syrië. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud