Advertentie

Trump trekt naar rechter in zaak bestorming Capitool

©REUTERS

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump is naar de rechter getrokken om de vrijgave te voorkomen van officiële documenten rond de bestorming van het Capitool.

In de Verenigde Staten blijft de bestorming van het Capitool door aanhangers van Donald Trump, op 6 januari 2021, de gemoederen beroeren. Zeker in politieke kringen staan de zenuwen gespannen nu een parlementaire onderzoekscommissie op volle toeren draait.

De leden van de commissie proberen de gebeurtenissen van die dag te reconstrueren door betrokkenen, verantwoordelijken en mensen uit de entourage van Trump te horen. Ze hopen ook te achterhalen of de toenmalige president wist van een mogelijke bestorming en wat hij ondernomen heeft op het moment van de feiten.

De voorbije weken riep Trump zijn belangrijkste medewerkers al op verzoeken om te verschijnen voor de onderzoekscommissie naast zich neer te leggen. Onder meer Steve Bannon, de voormalige politieke strateeg van de miljardair, gaf gehoor aan de oproep van zijn ex-baas.

Presidentieel privilege

De onderzoekscommissie vroeg ook inzage in officiële documenten die met de zaak te maken hebben. Via gerechtelijke weg poogt Trump nu te voorkomen dat de parlementsleden er de hand op kunnen leggen.

In juridische kringen heerst geen eensgezindheid over de vraag of een ex-president het presidentiële privilege kan inroepen om de vrijgave van bepaalde documenten te voorkomen.

Zijn advocaat betoogt dat de verzoeken van de commissie onwettig zijn. Trump beroept zich op een presidentieel privilege. Dat beschermt de confidentialiteit van bepaalde communicatie tussen medewerkers van het Witte Huis.

In juridische kringen heerst evenwel geen eensgezindheid over de vraag of een ex-president dat privilege wel kan inroepen om de vrijgave van bepaalde documenten te voorkomen. Mogelijk hebben rechters de komende weken nog een vette kluif aan de zaak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud