Trump verbiedt reizen van Europa naar VS

De Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

Trump verbiedt vanaf vrijdag dertig dagen lang de toegang tot de VS voor wie in de 14 dagen voor zijn trip in een van de 26 landen van de Schengenzone was.

Reizen vanuit Europa naar de VS worden vanaf middernacht vrijdagavond (Amerikaanse tijd) voor 30 dagen opgeschort. Dat maakte de Amerikaanse president Donald Trump woensdag bekend in een toespraak vanuit het Oval Office.

De reisrestricties gelden voor wie in de 14 dagen voor zijn trip naar de VS in een van de 26 landen van de Schengenzone was. De maatregel geldt niet voor het Verenigd Koninkrijk. Ook Amerikaanse burgers kunnen na een grondige controle hun vaderland opnieuw binnen.

'Hoogste aantal gevallen buiten China'

'De Schengenzone (waartoe ook België behoort) heeft het hoogste aantal bevestigde Covid-19-gevallen buiten China', motiveert Trump zijn beslissing in een communiqué van het Witte Huis. 'Bovendien bemoeilijkt het vrij verkeer van persoon in de Schengenzone de strijd tegen de verspreiding van het virus.'

Volgens Trump trof Europa niet dezelfde beschermende maatregelen als de VS en is het niet vroeg genoeg gestopt met vluchten vanuit China. De VS legden eind januari al een inreisverbod op voor buitenlandse reizigers die 14 dagen daarvoor in China waren. Eind februari zijn soortgelijke beperkingen opgelegd voor mensen die in Iran verbleven.

De Schengenzone heeft buiten China het hoogste aantal bevestigde Covid-19-gevallen.
Donald Trump
Amerikaans president

De Amerikaanse president meldde aanvankelijk dat het reisverbod ook het vrachtverkeer tussen Europa en de VS zou treffen, maar slikte later zijn woorden in. 'De beperking stopt mensen, niet goederen,' corrigeerde hij.

Capitol Hill stemt donderdag over een miljardenpakket om de economische impact van het coronavirus in te dijken. 

Nieuw reisadvies voor Europa

Tegelijkertijd brachten de Verenigde Staten een nieuw reisadvies uit voor Amerikanen die naar Europa willen reizen. Daarin worden niet-essentiële reizen naar 28 landen, waaronder België, afgeraden. Het reisadvies staat op de website van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding CDC (Centers for Disease Control and Prevention). 

Ongeveer alle landen van de EU staan op de lijst, behalve Bulgarije, Cyprus, Kroatië, Roemenië en Ierland. Ook reizen naar het Verenigd Koninkrijk blijven toegelaten voor Amerikanen. Wie terugkeert uit een land dat op de lijst staat, moet 14 dagen thuis blijven en sociale contacten vermijden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud