Trump verleent gratie aan voormalig veiligheidsadviseur

Donald Trump en Michael Flynn in 2016. ©AFP

Afscheidnemend Amerikaans president Donald Trump heeft gratie verleend aan Michael Flynn, zijn voormalige nationaal veiligheidsadviseur.

Michael Flynn, een gewezen driesterrengeneraal in het Amerikaanse leger, werd in januari 2017 de eerste nationaleveiligheidsadviseur van pas verkozen president Donald Trump. Na amper 22 dagen moest hij echter al ontslag nemen. Flynn bleek gelogen te hebben, tegen vicepresident Mike Pence en de politiedienst FBI, over contacten met de Russische ambassadeur in Washington. Dat lag zeer gevoelig, vanwege de Russische inmenging in de presidentsverkiezingen van 2016.

Nadat hij tot twee maal bekend had gelogen te hebben tegen de FBI, wat strafbaar is, werkte Flynn mee met het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller naar die Russische inmenging. Die concludeerde vorig jaar dat er onvoldoende bewijslast is dat Trumps campagneteam zou hebben samengezworen met Moskou, maar sprak de Republikein en zijn entourage ook niet volmondig vrij. Flynn werd aangeklaagd, net als andere campagnemedewerkers van Trump, zoals Roger Stone, Paul Manafort, Rick Gates en George Papadopoulos.

Niettemin lieten zijn advocaten daarop Flynn bekentenis weer intrekken. Eerder dit jaar nam Trumps minister van Justitie William Barr ook de omstreden beslissing de aanklacht tegen Flynn te seponeren, waardoor de zaak in een juridisch limbo terechtkwam. En nu kondigt Trump dus aan Flynn presidentiële gratie te verlenen.

'Het is mijn grote eer aan te kondigen dat generaal Michael T. Flynn volledige gratie heeft gekregen', tweette Trump woensdagavond. Hij feliciteerde Flynn en zijn familie nog. 'Ik weet dat je nu echt een fantastische Thanksgiving zal hebben.'

De Amerikaanse grondwet staat een president perfect toe pardon te verlenen aan eenieder die een federaal misdrijf heeft begaan. Alleen al in de voorbije eeuw gebeurde dat ruim 20.000 keer. Zo verleende Gerald Ford Richard Nixon een pardon, amper een maand nadat die in 1974 was afgetreden wegens het Watergateschandaal.

Trump verleende eerder al een pardon aan zijn gedefenestreerde adviseur Stone, de omstreden sheriff Joe Arpaio en enkele militairen die beticht waren van oorlogsmisdaden in Afghanistan. Verwacht wordt dat Trump in zijn laatste maanden als president nog vertrouwelingen zal pardonneren, zoals Gates en Papadopoulos.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud