Trump veroordeelt aanhangers witte suprematie

©EPA

De Amerikaanse president Donald Trump blijft uiterst vaag over strengere wapenwetten na de bloedbaden in El Paso en Dayton.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft de twee schietpartijen, die dit weekend 31 doden eisten, maandagmiddag veroordeeld als 'barbaarse slachtingen', 'binnenlandse terreur' en 'misdaden tegen de mensheid'. De twee schutters noemde hij 'zieke monsters'.

Zaterdagnacht opende een 24-jarige blanke man het vuur in een uitgangswijk van Dayton, in de noordelijke staat Ohio. Daar vielen negen doden. Eerder die dag had een 21-jarige blanke man al het vuur geopend in de Texaanse grensstad El Paso, waarbij hij vooral latino's viseerde. Het dodentol liep er maandag op tot 22.

Racistisch pamflet

Op de extremistische site 8chan, die intussen gesloten is, publiceerde de dader van El Paso een racistisch pamflet waarin hij de 'Spaanstalige invasie van Texas' laakte. Ook prees hij de aanslag, eerder dit jaar, op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij 51 doden vielen.

Trump riep op 'racisme, intoleratie en witte suprematie' krachtig te veroordelen. 'Deze sinistere ideologieën moeten verslagen worden', aldus de Republikeinen. Critici stellen echter dat Trump met zijn vaak harde uitlatingen over latinomigranten, Afro-Amerikanen en moslims net dit soort 'hate crimes' aanwakkert.

Zo propageerde hij jarenlang de 'birther'-complottheorie dat zijn voorganger Barack Obama niet in de VS geboren zou zijn. Twee zomers geleden vergoelijkte Trump neonazistisch geweld in Charlottsville. Hij verwees naar Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen als 'shithole countries'. En onlangs riep hij vier uitgesproken linkse Democratische parlementsleden met een migratieachtergrond op 'terug naar hun land' te gaan.

Onlinefora en videogames

Trump somde maandag een resem mogelijke maatregelen op, al bleven die erg vaag. Zo erkent Trump dat het internet 'een gevaarlijke weg' geworden is waar extremisten elkaar vinden en opruien tot 'idiote daden'. In een moeite onderstreepte Trump wel ook hoe online 'mensensmokkel en drugshandel', twee misdaden die hij geregeld linkt aan de influx van illegale latinomigranten, toeneemt.

Trump riep zijn politie- en inlichtingendiensten op sneller signalen op te pikken op online fora, om zo mogelijke massamoordenaars te detecteren. Opmerkelijk: Trump riep ook op de 'verheerlijking van geweld' in videogames aan te pakken. Mensen met geestelijke problemen zouden ook sneller opgesloten moeten worden. Massamoordenaars moeten sneller en vaker de doodstraf krijgen.

Wapenwetten

Over de uiterst lakse Amerikaanse wetten inzake wapenbezit, beschermd door de grondwet en verdedigd door de machtige wapenlobby NRA, bleef Trump echter vaag. Ja, mensen met geestelijke problemen zouden geen wapens meer mogen kunnen kopen. En eerder op de dag tweette Trump al dat er meer 'background checks' moeten komen voor wie een wapen koopt. Maar die wil hij wel koppelen aan strengere migratiewetten.

De bittere ironie is ook dat de Democraten, zodra ze dit voorjaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigen heroverden, meteen twee wetten goedkeurden die zulke  'background checks' verplichten. Trumps Republikeinse meerderheid in de Senaat weigert die wetten echter te bespreken, laat staan goed te keuren. Over echt harde wetten, die onder meer de toegang van burgers tot semi-automatische wapens zou verhinderen, spreekt geen van beide partijen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n