Trump: 'VS en China eens over gedeeltelijk akkoord'

De Amerikaanse en Chinese presidenten, Donald Trump en Xi Jinping. Beide landen zouden een doorbraak geboekt hebben in hun handelsconflict. ©AFP

Voor het eerst in maanden bestaat een sprankel hoop dat een staakt-het-vuren in de maak is in het 18 maanden oude handelsconflict tussen de VS en China.

Trump begon vrijdag goedgeluimd aan zijn werkdag. ‘Het handelsoverleg met China verloopt goed. Warmere gevoelens dan in het verleden, meer zoals in de oude tijd. Ik zie straks de Chinese vicepremier. Iedereen zou graag iets significant zien gebeuren!’, tweette de bewoner van het Witte Huis enkele uren voor hij de deuren van zijn Oval Office opende voor Liu He, de rechterhand van de Chinese president Xi Jinping en de Chinese hoofdonderhandelaar in het handelsdossier.

Blijkbaar verliep dat overleg in een constructieve sfeer. Want na afloop van het onderhoud toonde Trump zich voor het eerst in lang positief over het verloop van de handelsonderhandelingen. Sterker nog, de Amerikaanse president maakte zich sterk dat een bestand in de 18 maanden oude handelsoorlog in de maak is. ‘De contouren voor een gedeeltelijk akkoord zijn er.’

Wereldeconomie

De Amerikaanse en Chinese onderhandelaars zaten donderdag en vrijdag voor het eerst in maanden weer samen om een uitweg te zoeken uit het conflict dat steeds meer weegt op de wereldeconomie en ook het bedrijfsleven met almaar meer hoofdbrekens opzadelt. Blijkbaar zetten die negatieve trends beide partijen ertoe aan zich inschikkelijk op te stellen.

Volgens Trump stemden de Chinezen ermee in meer Amerikaanse landbouwproducten te kopen. Daarnaast zou Peking enkele maatregelen nemen rond intellectueel eigendomsrecht en zou het wat toegevingen doen over financiële diensten en de koers van zijn munt.


In ruil verhogen de Amerikanen de invoerheffingen op een resem Chinese producten voorlopig niet. Afgelopen zomer had Trump er nog mee gedreigd op 15 oktober de importtarieven op 250 miljard dollar Chinese goederen op te trekken van 25 naar 30 procent.

Op 15 december zou een nieuwe tariefverhoging volgen voor nog eens 160 miljard dollar producten uit China. ‘De president heeft nog niet beslist of die maatregel ook van de baan is’, zei de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer gisteravond.

Delicaatste kwesties

De definitieve uitwerking van het gedeeltelijke akkoord zal nog enkele weken in beslag nemen, verduidelijkte Trump. ‘We sloten nu een omvangrijke fase 1-deal’, zei hij. ‘Het akkoord met China zal uiteindelijk uit twee of drie fases bestaan.’

In die volgende etappes komen de delicaatste kwesties in het handelsgeschil aan bod. Het is Trump en co. al langer een doorn in het oog dat buitenlandse bedrijven die actief worden op de Chinese markt hun technologie met de Chinezen moeten delen. Daarnaast klagen ze over gulle Chinese subsidies voor’s lands industrie.

Beurzen

De hamvraag luidt of de VS en China er effectief in slagen het optimisme van vrijdagavond te vertalen in een handelsdeal. In mei leek een akkoord al eens binnen handbereik. Maar toen blies Trump het overleg plotsklaps op omdat Peking volgens hem teruggekomen was op bepaalde afspraken.

De Amerikanen verhogen de invoerheffingen op een resem Chinese producten voorlopig niet.

Die zet leidde tot een escalatie van het conflict. Maandenlang sloegen de twee grootste economieën elkaar om de oren met nieuwe handelstarieven.

De hoop op een doorbraak in het handelsconflict vuurde de beurzen vrijdag al hoger. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud