Trump vuurt openingssalvo af in handelsoorlog

De Amerikaanse president Donald Trump. ©REUTERS

Sinds 6.01 uur Belgische tijd (middernacht in Washington) gelden heffingen van 25 procent op de invoer van Chinese producten, goed voor een bedrag van 34 miljard dollar.

Na maanden van sluimerende spanningen is het menens geworden. Het is het eerste schot in een handelsoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld. De Amerikaanse president Donald Trump kondigde de heffingen al aan op 15 juni. Hij wil in totaal 50 miljard dollar aan Chinese goederen extra belasten: 34 miljard dollar vanaf vrijdag en nog eens 16 miljard dollar op een later tijdstip.

China liet intussen al weten verplicht te zijn tot een noodzakelijke tegenaanval. 'De VS hebben de grootste handelsoorlog in de geschiedenis gestart', klinkt het in een mededeling van het Chinese ministerie van handel. 'China is gedwongen terug te slaan.' Eerder liet China verstaan de import van onder andere Amerikaanse auto's, varkensvlees en sojabonen aan te pakken.

Trump dreigde in dat geval nog eens voor 200 miljard dollar Chinese importen aan banden te leggen. Als het zover komt, zou ongeveer de helft van alle Chinese uitvoer naar de VS getroffen zijn. 

'De wereld staat aan de vooravond van een echte handelsoorlog', stelt ING-econoom Raoul Leering in een mededeling aan de klanten van de bank.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n