Trump: 'Wees niet bang van het virus'

De Amerikaanse president Donald Trump trok zijn mondmasker uit toen hij aankwam in het Witte Huis. ©AFP

Almaar meer mensen uit de entourage van de Amerikaanse president Donald Trump testen positief op Covid-19. Trump heeft maandag het ziekenhuis verlaten.

Kort voor zijn vertrek stuurde Trump nog een aantal tweets de wereld in. Hij zei zich erg goed te voelen. ‘Wees niet bang voor het virus. Laat je er niet door gedomineerd worden’, tweette hij in een videoboodschap. 'Ik voel me beter dan 20 jaar geleden', klonk het.

De president keert terug naar een plek waar het virus steeds meer aan terrein wint. Maandag raakte bekend dat Trumps woordvoerster Kayleigh McEnany positief heeft getest op het virus. Ook twee andere leden van het communicatieteam zijn besmet. Dit weekend stond McEnany de pers te woord over de gezondheidstoestand van de president, zonder mondmasker.

Helemaal genezen is Trump nog niet, zeiden zijn artsen. Er komen regels over het contact met de president, maar die lijkt zich daar niet veel van aan te trekken. Bij zijn aankomst in het Witte Huis trok hij meteen zijn mondmasker uit.

Waanzin

Ook zondag veroorzaakte de president ophef met een verrassingsbezoekje aan de schare aanhangers die al enkele dagen voor het ziekenhuis kampeerden. Hij reed voorbij in zijn hermetisch afgesloten gepantserde SUV, met naast hem nog zeker twee mensen.

'Waanzin!', tweette James Phillips, een arts die aan het militaire ziekenhuis verbonden is. 'Elke persoon die in het voertuig zat tijdens dit totaal onnodige ritje moet nu 14 dagen in quarantaine. Ze kunnen ziek worden, ze kunnen sterven. Voor een politiek theater. Ze hebben het bevel gekregen van Trump om hun leven voor een theater te riskeren.'

Trumps uitstapje kwam er na een weekend vol mist en tegenstrijdigheden. Hoewel de entourage van de president laat uitschijnen dat alles prima met hem gaat, lijkt de realiteit minder rooskleurig. Zaterdag verklaarde Trumps lijfarts Sean P. Conley voor de camera's dat de president het goed stelde. 'Hij heeft al 24 uur geen koorts meer en krijgt geen zuurstof toegediend.' De stafchef van het Witte Huis Mark Meadows zag zich daarop genoodzaakt een groepje journalisten te informeren dat de toestand een pak zorgwekkender was.

Alarmerende zuurstofwaarden

De details over Trumps gezondheid die moeizaam naar buiten sijpelen, wijzen daar ook op. Trump kreeg vrijdag hoge koorts, zou een longontsteking hebben en zijn zuurstofwaarden zakten al twee keer alarmerend.

Bovendien wordt hij behandeld met een experimentele mix van synthetische antilichamen, de virusremmer remdesivir en de steroïde dexamethasone, die de Wereldgezondheidsorganisatie alleen voor zwaar zieke patiënten voorschrijft. Dat is een uitzonderlijke combinatie, tweette Jonathan Reiner, een Amerikaanse topdokter. Nooit eerder kreeg een patiënt dezelfde behandeling. Het is niet duidelijk of hij echt zwaar ziek is of dat zijn dokters in paniek een bazooka gebruikten.

Nooit eerder kreeg een patiënt dezelfde behandeling als Donald Trump.

Even onduidelijk is hoelang Trump al besmet is. Officieel testte de president donderdagavond voor het eerst positief, vlak na een fondsenwervingsevent. Zijn artsen weigeren te zeggen wanneer hij voor het laatst negatief testte. Zeker is dat hij niet dagelijks getest werd, zoals het Witte Huis tot nu toe beweerde, maar 'regelmatig'. 'Het is onwaarschijnlijk dat Trump woensdag negatief testte en binnen 48 uur een cocktail van antilichamen, remdesivir en steroïden nodig had', tweette dokter Reiner.

Superverspreider in rozentuin

Experts vermoeden dat Trump rond zaterdag 26 september besmet is geraakt, toen hij de conservatieve rechter Amy Coney Barrett officieel nomineerde voor het Hooggerechtshof met een evenement in de rozentuin van het Witte Huis. Dat lijkt een superverspreidersmoment te zijn geweest. Zeker acht aanwezigen testten al positief, onder wie voormalig top­adviseur Kellyanne Conway, voormalig gouverneur Chris Christie en de Republikeinse senatoren ­Mike Lee en Thom Tillis. Ook McEnany woonde het evenement bij.

De uitbraak kan grote gevolgen hebben voor de benoeming van Barrett, die deze zomer al positief testte. Trump wil de benoeming graag voor de verkiezingen laten goedkeuren, maar de coronabesmettingen bedreigen de krappe Republikeinse meerderheid die daarvoor nodig is. Nu al lieten twee Republikeinse senatoren verstaan dat ze tegen de benoeming zullen stemmen. Als Lee en Tillis ziek worden en niet kunnen stemmen, valt de benoeming in het water.

Trump wil deelnemen aan debat

De Amerikaanse president Donald Trump is van plan om volgende week deel te nemen aan het presidentieel debat met zijn Democratische rivaal Joe Biden. Dat heeft zijn woordvoerder gezegd. Het debat gaat normaal op 15 oktober door in Miami, in Florida.

Er heerste de voorbije dagen ongerustheid over het feit dat Trump tijdens zijn eerste debat met Biden vorige dinsdag misschien al Covid-19 had en besmettelijk was. De twee presidentskandidaten - beiden zeventigers en omwille van die leeftijd in de risicocategorie - stonden toen op amper twee meter van elkaar. Biden testte tot nu toe negatief op het virus.

Tijdens het debat tussen de vicepresidentskandidaten Mike Pence en Kamala Harris van woensdag wordt een scherm van plexiglas tussen beide rivalen gezet.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud