Trump wil noodtoestand uitroepen om grensmuur te betalen

Trump bracht eerder deze week een bezoek aan de grensstad El Paso, waar hij opnieuw beloofde dat hij de omstreden muur tussen de VS en Mexico zou bouwen. ©Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump gaat een begrotingscompromis tussen Democraten en Republikeinen ondertekenen. Maar hij is ook van plan een nationale noodtoestand uit te roepen.

Afgelopen nacht hebben de Senaat en het Huis van Afgevaardigden een begrotingsakkoord goedgekeurd dat de Democraten en de Republikeinen op 12 februari hadden bereikt.

Op die manier is een nieuwe shutdown, een sluiting van de Amerikaanse overheid wegens geldgebrek, vermeden.

De grote vraag was of president Donald Trump met het compromis zou instemmen. Het voorziet in 1,375 miljard dollar om ruim 80 kilometer grens beter af te schermen. Dat is veel minder dan de 5,7 miljard dollar waarop Trump aanstuurde.

Volgens de Republikeinse fractieleider in de Senaat, Mitch McConnell, zal Trump de tekst wel degelijk ondertekenen, maar wil hij tegelijk een ‘nationale noodtoestand’ aan de Mexicaanse grens uitroepen. Dat zou hem de mogelijkheid geven extra fondsen voor zijn grensmuur vrij te maken.

Pelosi

Het Witte Huis heeft het voornemen van Trump bevestigd. ‘Eens te meer houdt de president zijn belofte om een muur te bouwen, de grens te beschermen en de veiligheid van ons grootse land te verzekeren’, aldus woordvoerster Sarah Sanders.

De Democraten hebben al gezegd dat ze het uitroepen van een nationale noodtoestand juridisch zullen aanvechten. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, liet weten ‘alle wettelijke opties’ te bekijken. ‘Wat aan de grens (met Mexico) gebeurt, is geen noodtoestand’, zegt Pelosi.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud