Advertentie

Trump wil sancties Rusland opheffen als het 'behulpzaam' is

©AFP

Amerikaanse president-elect wil de Eén China-politiek respecteren als land 'valutamanipulatie' stopt.

De sancties de de Verenigde Staten Rusland hebben opgelegd omdat de VS aanwijzingen hebben dat Rusland achter de hacking van de Democratische Partij vlak voor de Amerikaanse verkiezingen zat, zullen 'zeker een tijdje' in voege blijven als Donald Trump president is.

Trump, die op 20 januari wordt ingezworen als Amerikaans president, toonde zich de afgelopen weken sceptisch over de hackingzaak. Hij trok de bevindingen van de inlichtingendiensten FBI en CIA, die oordelen dat Rusland de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 met de hacking wilden manipuleren, in twijfel en sprak verzoenende taal aan het adres van Rusland.

Helpen tegen terrorisme

De sancties zullen dus niet meteen worden opgeheven wanneer Trump het Witte Huis betrekt, maar hij zegt in de krant The Wall Street Journal wel dat een opheffing op termijn kan volgen. 'Waarom zouden we Rusland sancties opleggen als het ons land helpt en fantastische dingen doet?' vraagt Trump zich af. Hij verwijst vooral naar de strijd tegen terrorisme, waarbij Rusland een partner zou kunnen zijn van de VS, maar ook naar 'andere doelstellingen die goed zijn voor de VS'.

We mogen Taiwan het nieuwste en beste militair materieel verkopen, maar we mogen geen telefoon van hen opnemen. Het zou erg gemeen zijn om hun telefoontje niet te accepteren.
Donald Trump
Toekomstig Amerikaans president

Hij roept in hetzelfde interview China op om te stoppen met wat hij de koersmanipulatie met de Chinese munt noemt. Trump betoogt dat China de waarde van de Chinese munt yuan kunstmatig verlaagt, zodat het voor Amerikaanse bedrijven moeilijker wordt om hun producten in China te verkopen. 'In plaats van te zeggen 'Wij devalueren onze munt', zeggen ze: 'Oh, onze munt wordt minder waard.' Ze doen het doelbewust. Onze bedrijven kunnen de concurrentie niet aan omdat onze munt sterk is.'

Contact mijden met Taiwan

Tijdens zijn campagne zei Trump dat hij China op zijn eerste dag als president China officieel zou brandmerken als 'muntmanipulator', maar daar krabbelt hij van terug. 'Het zijn zeker manipulators, maar ik wil eerst met hen praten.'

Als de Chinese overheid geen gehoor geeft aan de wens van Trump, dan dreigt Trump ermee het zogenaamde Eén China-beleid niet te respecteren. Dat houdt in dat alle delen van China - ook het op semi-autonome Taiwan - één en ondeelbaar zijn. Dat principe is heilig voor de Chinese overheid. Tot vandaag hebben Amerikaanse presidenten het principe nageleefd. Ze meden daarom bijvoorbeeld contact met de Taiwanese regering.

Vorige maand joeg Trump de Chinese regering op de kast door een telefoontje van de president van Taiwan te beantwoorden. De Chinese regering reageerde misnoegd, maar daar heeft Trump weinig begrip voor. 'Vorig jaar hebben we Taiwan voor 2 miljard dollar wapens verkocht. We mogen het het nieuwste en beste militair materieel verkopen, maar we mogen geen telefoon van hen opnemen. Het zou erg gemeen zijn om hun telefoontje niet te accepteren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud