Twee agenten neergeschoten bij onlusten in Louisville

In Louisville kwamen duizenden mensen op straat. ©AFP

De demonstranten waren woedend omdat maar één van de drie Amerikaanse politieagenten die betrokken waren bij de dood van de 26-jarige Breonna Taylor wordt aangeklaagd. Niet voor haar dood, wél omdat hij haar buren in gevaar bracht.

De jonge zwarte verpleegkundige Breonna Taylor kwam in maart om het leven in Louisville, in de Amerikaanse staat Kentucky, toen ze acht keer beschoten werd in haar bed bij een politieonderzoek naar drugs waar ze niets mee te maken bleek te hebben.

Haar dood groeide uit tot een vooraanstaande zaak voor de ‘Black Lives Matter’-beweging, die protesteert tegen racisme en buitensporig politiegeweld. Na maandenlang protest tegen het politiegeweld dat haar het leven kostte, gooide de aanklacht tegen slechts één van de drie betrokken agenten nog meer olie op het vuur.

De bewuste agent, die in juni al werd ontslagen, wordt enkel vervolgd voor het in gevaar brengen van de buren van Taylor, door een roekeloos gebruik van zijn wapen, maar niet voor haar dood. De twee andere agenten, die al waren overgeplaatst, worden niet vervolgd.  

Bij de daaropvolgende protesten in Louisville, waar woensdag duizenden mensen op straat kwamen, werden twee agenten neergeschoten, maar hun verwondingen zouden niet levensbedreigend zijn. Ook in New York, Boston, Washington en Los Angeles werd gedemonstreerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud