Twitter plaatst eerste factcheck bij tweets van Trump

Twitter plaatste voor het eerst een factcheck bij tweets van de Amerikaanse president Donald Trump. ©AFP

Het is de eerste keer dat de Amerikaanse president op zijn favoriete sociaalnetwerksite wordt teruggefloten voor het verspreiden van misleidende informatie. Trump reageert furieus.

Wegens de coronacrisis wordt in de VS nagedacht over de mogelijkheid stemmingen per brief te organiseren bij de presidentsverkiezingen in november. Onder meer Gavin Newsom, de Democratische gouverneur van de staat Californië, heeft aangekondigd dat hij een systeem daarvoor wil opzetten. De Republikeinen vrezen dat daardoor meer mensen hun stem zullen uitbrengen, wat in het voordeel van de Democraten kan uitdraaien. 

Donald Trump reageerde op Twitter met twee berichten waarin hij beweert dat stemmingen per post 'substantieel frauduleus' zijn. 'Brievenbussen zullen geplunderd worden, stembiljetten zullen vervalst worden en illegaal worden afgedrukt en frauduleus worden ondertekend', schreef hij.

De sociaalnetwerksite plaatste daarop een symbool bij de tweets, samen met de zin 'lees hier de feiten over verkiezingen per post'. Wie daarop klikt, wordt doorverwezen naar aan webpagina waarin de uitlatingen van Trump onder meer met behulp van nieuwsartikels weerlegd worden.

Vrije meningsuiting

De Amerikaanse president is niet te spreken over de factcheck. 'Twitter bemoeit zich nu met de presidentsverkiezingen van 2020', tweet hij. 'Twitter is de vrije meningsuiting volledig aan het verstikken. En ik, als president, zal dat niet laten gebeuren.'

Trump wijst er ook op dat bij de factcheck onder meer gebruik werd gemaakt van CNN en The Washington Post, twee media die hij al herhaaldelijk heeft beschuldigd van fake news.

Twitter heeft in het verleden veel kritiek gekregen omdat het aan Trump een platform zou geven om valse informatie te verspreiden. De Amerikaanse president zegt dat hij Twitter in de eerste plaats gebruikt om sommige bevooroordeelde Amerikaanse mediabedrijven te omzeilen.

Nick Pacilio, een woordvoerder van Twitter, zegt dat het niet de eerste keer is dat de microblogsite overgaat tot het uitvoeren van een factcheck. Het is wel voor het eerst dat dat gebeurt bij een tweet van Donald Trump. Het is niet duidelijk of de Amerikaanse president nog vaker een factcheck mag verwachten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud