Advertentie

Van seksueel misbruik verdachte financier Jeffrey Epstein overleden

De financier Jeffrey Epstein. ©REUTERS

De Amerikaanse financier Jeffrey Epstein (66) is dood teruggevonden in zijn cel. Dat melden Amerikaanse politiebronnen zaterdag aan Amerikaanse media.

Epstein zou volgend jaar terecht moeten staan omdat hij tientallen minderjarige meisjes in New York en Florida seksueel misbruikt zou hebben. In afwachting zat hij opgesloten in een gevangenis in New York. Drie weken geleden werd de man al eens teruggevonden in zijn cel met verwondingen aan de hals. De New York Times schrijft, op basis van officiële bronnen die anoniem willen blijven, dat de financier zichzelf heeft opgehangen in zijn cel en dat zijn lichaam zaterdag om 7.30 uur plaatselijke tijd werd gevonden.

Vorige maand was er al sprake van dat Epstein probeerde zelfmoord te plegen in de gevangenis. De afdeling waar hij was opgesloten, heeft extra beveiliging, maar er waren geen verdere maatregelen genomen om een eventuele zelfmoordpoging te verhinderen.  De Amerikaanse minister van Justitie William Barr zei zaterdag 'geschokt' te zijn over de dood van miljardair Jeffrey Epstein, en heeft een onderzoek van het ministerie aangekondigd. Ook het FBI onderzoekt de zaak. 

Over de omvang van het fortuin van Epstein bestaat onzekerheid. De aanklagers raamden zijn vermogen op meer dan 500 miljoen dollar. Hij had de beschikking over weelderige woningen en een privéjet. Hij ging ook om met personaliteiten zoals Donald Trump, Bill Clinton en de Britse prins Andrew. 

Misbruik

  Het openbaar ministerie in New York beschuldigde Epstein ervan tientallen minderjarige meisjes te hebben misbruikt. Tussen 2002 en 2005 zou hij in New York en Florida een illegaal netwerk voor vrouwenhandel hebben uitgebouwd. Sommige meisjes zouden niet ouder dan 14 jaar geweest zijn. Epstein pleit onschuldig, maar riskeerde tot 45 jaar cel. Over Epstein deden in de Verenigde Staten al veel langer verhalen de ronde, maar het is pas recent dat de zaak weer onder de aandacht kwam. Begin juli werd hij formeel aangeklaagd. Vrijdag nog werd een nieuwe lading van eerder verzegelde juridische documenten openbaar gemaakt. Daarin stonden nieuwe, verontrustende details over wat zich afspeelde in Epsteins huizen.

Omstreden schikking

De affaire-Epstein dwong de voormalige Amerikaanse minister van Werk Alexander Acosta tot ontslag. Meer dan tien jaar geleden stemde hij als toenmalig openbaar aanklager in Florida toe met een omstreden schikking, waardoor Epstein gespaard bleef van een federaal proces en een relatief lichte straf kreeg. Acosta nam twee weken geleden ontslag uit de regering van president Donald Trump. Ondertussen doken ook al beelden op waarin Trump heel vrienschappelijk omgaat met Epstein. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud