Vanaf middernacht Amerikaanse importtarieven op Europees staal

De Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross kondigde donderdag de langverwachte invoertaksen aan op staal en aluminium. ©EPA

Minister van Handel Wilbur Ross maakte officieel bekend dat de VS, zoals verwacht, de vrijstellingen op importtarieven voor de Europese Unie opschorten.

De invoertaksen bedragen 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. De invoertaksen gaan vandaag om middernacht in.

De EU, Canada en Mexico krijgen een tarief van 25 procent voor staal en 10 procent op aluminium. Die treden om middernacht in voege.
Wilbur Ross
Amerikaanse mnister van Handel

De Amerikaanse president Donald Trump 'heeft beslist de uitzonderingen voor Canada, Mexico en de EU niet te verlengen. Ze zullen daarom een tarief krijgen van 25 procent voor staal en 10 procent op aluminium. Die treden om middernacht  in voege', zei Ross op een persconferentie.

Ross voegde eraan toe dat hij uitkijkt naar 'verdere onderhandelingen' en dat er in de toekomst 'flexibiliteit' mogelijk is omdat de president de macht heeft om tarieven op te drijven of af te schaffen.

Zelfs als de EU en anderen wraak willen nemen wegens de metaaltarieven, is het onwaarschijnlijk dat die maatregelen een impact zullen hebben op de Amerikaanse economie.
Wilbur Ross
Amerikaanse minister van Handel

Hij eindigde met een laconieke opmerking: 'Zelfs als de EU en anderen wraak willen nemen wegens de metaaltarieven, dan is het onwaarschijnlijk dat die maatregelen een impact zullen hebben op de Amerikaanse economie.'

In maart kondigde Trump al de invoertaksen aan, maar hij gaf tijdelijke vrijstellingen aan de EU, Mexico en Canada. Vrijdag zou de deadline verstrijken, maar het zag er niet naar uit dat de VS en en Europa tot een akkoord zouden komen.

Onaanvaardbaar

Als reactie op de beslissing zal de EU over een tweetal weken hogere taksen heffen op Amerikaanse goederen. Er lag al een plan op tafel om voor een bedrag van 2,8 miljard euro tarieven in te voeren op bourbon whiskey, jeans, zeilboten, sigaretten en pindakaas.

Het is volledig onaanvaardbaar dat een land unilaterale maatregelen oplegt als het op wereldhandel aankomt.
Jean-Claude Juncker
Voorzitter Europese Commissie

Daarnaast kondigde Cecilia Malmström, de Europese commissaris voor Handel, aan dat de EU de Amerikaanse maatregelen zal aanvechten bij de Wereldhandelsorganisatie (WHO), omdat ze 'duidelijk ingaan tegen de internationale regels'. Ze stelde ook dat het Europese antwoord evenredig zal zijn en in overeenstemming met de regels van de WHO. 

Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, noemde de beslissing 'onacceptabel'. 'Het is volledig onaanvaardbaar dat een land unilaterale maatregelen oplegt als het op wereldhandel aankomt.'

Het Verenigd Koninkrijk en de andere EU-lidstaten zijn nauwe bondgenoten van de VS en moeten permanent en volledig vrijgesteld worden van de Amerikaanse tarieven.
Britse regering

De Britse regering reageerde 'diep teleurgesteld'. 'Het Verenigd Koninkrijk en de andere EU-lidstaten zijn nauwe bondgenoten van de VS en moeten permanent en volledig vrijgesteld worden van de Amerikaanse tarieven op aluminium en staal', aldus een woordvoerder.

Worsten

'Redelijke kans dat dit verder escaleert'

Volgens Hans Bevers, hoofdeconoom bij bank Degroof Petercam, is het nieuws de bevestiging dat economisch protectionisme een groot risico is voor de wereldeconomie.

'De bedragen en sectoren waarover we nu spreken zijn relatief beperkt en niet genoeg om de wereldeconomie in de afgrond te doen tuimelen, maar er is een redelijke kans dat dit verder escaleert. Ik blijf het beschouwen als een groot risico, ook voor de volgende jaren, ook voor de financiële markten. Er is een breuk met de hyperglobaliseringsperiode van de voorbije 35 jaar.'

 

Ook Mexico heeft gereageerd op de sancties. De Amerikaanse zuiderbuur veroordeelt de beslissingen, maar laat de deur op een kier voor constructieve onderhandelingen. Zolang de Amerikaanse tarieven in voege blijven, zal Mexico zelf taksen heffen op varkens, appels, druiven en kaas.

De aankondiging doet de aandelen van de Amerikaanse metaalindustrie stijgen. Alcoa en Nucor , respectievelijk de grootste Amerikaanse aluminium- en staalproducent, stegen elk met 2,2 procent.

Het IMF waarschuwt dat een golf van protectionistische beslissingen het grootste risico is voor de wereldwijde economische vooruitzichten. Eerder deze week raakte al bekend dat de VS een taks van 25 procent opleggen aan Chinese goederen ter waarde van 50 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud