opmerkelijk

'Vandaag niets anders dan tristesse'

Komiek Jon Stewart. ©Comedy Central

In een opmerkelijke monoloog van een vijftal minuten schopt Jon Stewart, presentator van het populaire Amerikaanse komische nieuwsprogramma The Daily Show, zijn landgenoten een levensgroot geweten over de racistische schietpartij in Charleston, South-Carolina.

De 52-jarige Jon Stewart is bezig aan zijn laatste maanden als presentator van het razend populaire komische nieuwsprogramma The Daily Show, dat dagelijks gemiddeld 2,2 miljoen Amerikanen weet te begeesteren. Op 6 augustus zwaait hij af, de 31-jarige Zuid-Afrikaanse comedian Trevor Noah staat al klaar als zijn vervanger. 

Maar Stewart - wiens politieke voorkeur zich overduidelijk aan het linkerkant van het spectrum bevindt - toonde donderdag andermaal hoe hard de gemiddelde Amerikaan zijn onversneden, met gezond verstand doorspekte, visie op de actualiteit gaat missen. Stewart kwam terug op de dramatische racistische schieterpartij in Charleston, South-Carolina. De 21-jarige Dylann Roof schoot daar woensdagavond negen mensen dood in een kerk die een belangrijk symbool was voor de Afro-Amerikaanse gemeenschap. 

In een vijftal minuten slaagt Stewart er in om zijn landgenoten een geweten te schoppen over hoe de Verenigde Staten omgaan met zulke schietpartijen, racisme en de invulling van het begrip 'veiligheid'. Satiricus Jon Stewart grijpt recht naar de keel en ditmaal zonder zijn gebruikelijke grappen.

'No jokes. Ik heb voor vandaag niets anders dan tristesse. Ik wil het niet over politiek hebben, ik wil gewoon het verschil in respons onderstrepen. We gaan er anders mee om wanneer iemand uit het buitenland ons land aanvalt. We vallen twee landen binnen, spenderen miljarden dollars, verliezen duizenden Amerikaanse levens en laten onbemande moordmachines boven vijf of zes verschillende landen vliegen: allemaal om Amerikanen te beschermen. Maar negen mensen die neergeschoten worden in een kerk, wat doen we daarmee? 'Ach, wat doe je eraan? Gek is gek, neen?'

Na 6 augustus trekt Jon Stewart een heel ander pak aan: hij gaat samen met zijn echtgenote een vervallen boerderij in New Jersey renoveren en daar verwaarloosd vee opvangen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud