Advertentie

Vastgoedmiljonair nieuwe VS-ambassadeur in België

Michael M. Adler wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Brussel.

Michael M. Adler wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur in België. De miljonair en vastgoedontwikkelaar uit Florida heeft geen diplomatieke ervaring. Bovendien aasde hij op het ambassadeurschap in Israël.

De naam van Adler circuleert al sinds president Joe Biden in januari de eed heeft afgelegd. Maar niet voor België. Op de Amerikaans-Joodse nieuwssite The Forward bevestigde de zakenman toen al dat Biden hem als een optie zag. 'Het ambassadeurschap in Israël moet gaan naar wie volgens de regering het best geplaatst is om de positieve relatie te onderhouden. Denk ik dat ik die persoon kan zijn? Absoluut. En interesseert de job me? Absoluut!'

Het draait echter anders uit. De zakenbankier Thomas Nides mocht in juni zijn intrek nemen in de ambassade in Jeruzalem. Adler kon zich opnieuw toespitsen op zijn rol als CEO en voorzitter van zijn vastgoedbedrijf Adler Group. Het bezit van Florida tot Texas meer dan 10.000 huurappartementen en 1,8 miljoen vierkante meter handelsruimte.

Ik zal hard werken om de nauwe banden tussen onze regeringen en onze burgers nog te versterken.
Michael M. Adler
Nieuwe VS-ambassadeur in België

De miljonair onderhoudt al decennialang een goede relatie met Biden. Toen Biden in 2008 een eerste gooi deed naar het presidentschap, trad Adler op als zijn financiële topman. Tijdens de presidentsrace vorig jaar steunde Adler niet alleen het Democratische kamp, hij dook in campagnemeetings in Florida ook geregeld op als plaatsvervanger van Biden.

Goede vrienden

Het mislopen van Jeruzalem lijkt met zijn benoeming in Brussel verteerd. 'De relatie tussen de VS en België is er een van goede vrienden en NAVO-bondgenoten', stelt hij in een verklaring. 'Ik zal hard werken om de nauwe banden tussen onze regeringen en onze burgers nog te versterken.'

Adler volgt in ons land Ronald Gidwitz op, ook geen carrièrediplomaat. Hij runde een shampoobedrijf en schreef als donor een vette cheque aan toenmalig president Donald Trump. Anders dan de erg bekende Howard Gutman tien jaar geleden, kondigde Gidwitz in een gesprek met De Tijd meteen aan dat hij 'niet de meest zichtbare ambassadeur' zou zijn. Het valt af te wachten hoe Adler zich zal opstellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud