Veldslag in Amerikaans stadje Ferguson

Een betoger gooit een rookbom terug naar de oprukkende oproerpolitie in het Amerikaanse stadje Ferguson. ©REUTERS

De rellen die eerder deze week uitbraken in Ferguson, een voorstad van de Amerikaanse stad St Louis in Missouri, dreigen helemaal uit de hand te lopen. De politie treedt hard op tegen betogers, die protesteren tegen het door de politie doodschieten van een zwarte jongeman.

De beelden die ons bereiken van de betogingen en het optreden van de politie, doen eerder denken aan taferelen in Gaza of Egypte. Maar het gaat wel degelijk om een doorgaans eerder slaperig Amerikaans voorstadje.

Ferguson werd afgelopen weekend opgeschrikt door een uit de hand gelopen arrestatie door de politie van een 18-jarige zwarte jongen. De politie schoot de jongen dood, terwijl die volgens ooggetuigen zijn handen in de lucht had gestoken om aan te geven dat hij ongewapend was. Dat deed een golf van protest ontstaan over het al dan niet door racisme geïnspireerd buitensporige politiegeweld.

Obama

De betogingen die daarop ontstonden, waarin gerechtigheid werd geëist, zijn sindsdien uitgedraaid op een volwaardige stratenoorlog met de oproerpolitie. Die treedt bijzonder hardhandig op door betogingen uiteen te slaan met traangas en schokgranaten. Ook de pers, die in grote getale naar Ferguson is afgezakt, wordt bijwijlen hard aangepakt. De betogers aan hun kant schuwen het gebruik van brandbommen niet.

De Amerikaanse president Barack Obama aarzelde enkele dagen om zich publiek uit te spreken over de gebeurtenissen. Maar het escalerende geweld maakte dat hij gisteren toch reageerde en tot kalmte opriep (zie tweet hieronder). Obama had felle kritiek gekregen omdat hij bijna meteen na het overlijden van acteur Robin Williams een reactie uitstuurde, maar de lippen stijf op elkaar hield als het ging over de gebeurtenissen in Ferguson.

"The death of Michael Brown is heartbreaking." —President Obama. Read the full statement: http://t.co/PMwsBGqbQB— Barack Obama (@BarackObama) August 12, 2014

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud