Verdachte racistische schietpartij in VS opgepakt

De politie verzegelde de plaats van de misdaad. ©AFP

De vermoedelijke dader van de moord op negen mensten in de Amerikaanse stad Charleston is opgepakt. Het gaat om de 21-jarige Dylann Roof.

De blanke jongeman van 21 opende woensdagavond rond 21 uur het vuur in de Emanuel African Methodist Episcopal Church in het Amerikaanse Charleston, in South-Carolina. 

De 21-jarige Dylann Roof werd gevat aan een verkeerslicht in Shelby in North Carolina, op ongeveer 400 kilometer van Charleston, aldus de politie. Hij had een wapen bij zich toen hij werd gearresteerd, al is het nog niet zeker of dat wapen ook werd gebruikt in de kerk. Volgens een gerechtelijke bron zou zijn vader hem voor zijn 21ste verjaardag een wapen van .45 kaliber hebben geschonken. 

Ondertussen verspreidden de autoriteiten een foto van Roof, met op zijn trui vlaggen die lijken op de apartheidsvlaggen die Zuid-Afrika en Zimbabwe (Rhodesië) gebruikten voordat de apartheid werd afgeschaft. De 21-jarige is bovendien geen onbekende bij het gerecht: hij werd al gearresteerd voor drugsdelicten. 

De kerk heeft veel aanhang binnen de afro-Amerikaanse gemeenschap van Charleston. De dader zou racistische uitlatingen gedaan hebben bij zijn wandaad. De chef van de lokale politie bestempelde de aanslag dan ook als racistisch

Acht mensen overleden ter plaatse, een negende bezweek aan zijn verwondingen op weg naar het ziekenhuis. Een tiende persoon is op dit ogenblik nog onder verzorging. 

'De enige reden waarom iemand in een kerk binnengaat en mensen afslacht die aan het bidden zijn, is omdat hij gedreven is door de haat', klonk het bij Joe Riley, burgemeester van Charleston. Hij omschreef de daad als 'niet te tolereren en niet te vatten'

De FBI heeft alvast een onderzoek geopend. Jeb Bush, een Republikeinse presidentskandidaat voor de verkiezingen van 2016, had donderdagochtend net een verkiezingsmeeting gepland in Charleston, maar annuleerde die alvast. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud