Advertentie

Verenigde Staten in crisis vellen oordeel over Trump

Donald Trump of Joe Biden? De laatste rechte lijn naar het uur van de waarheid

Amerika kiest vandaag een nieuwe president. De uitslag laat mogelijk op zich wachten door recordaantal poststemmen.

N a vier zeer omstreden jaren, waarin hij de politieke, raciale en maatschappelijke polarisatie naar het zenit dreef, en te midden van de coronacrisis die 231.000 doden eiste en een economische ravage aanrichtte, onderwerpt de Amerikaanse president Donald Trump zich vandaag aan het ultieme referendum. Gunt het Amerikaanse volk zijn rechtspopulistische revolutie een tweede beurt? Of rekent het op de Democratische veteraan Joe Biden om de erosie van ’s werelds machtigste democratie te herstellen?

Polls zetten de Democratische veteraan Joe Biden op winst, maar dat deden ze in 2016 ook met Hillary Clinton.

Polls over de Amerikaanse presidentsverkiezingen zetten Biden al maanden op winst in de cruciale swing states, maar dat deden ze in 2016 ook met Democratisch kandidate Hillary Clinton. Het verschil is vaak ook zeer nipt. Trump voerde maandag nog frenetiek campagne in North Carolina, Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Ook Biden bezocht Pennsylvania, net als Ohio.

De kans dat we woensdagochtend de winnaar kennen, is klein. Vanwege de coronavrees heeft een recordaantal van ruim 95 miljoen Amerikanen - de opkomst zal vermoedelijk de hoogste zijn in ruim een eeuw - vervroegd gestemd, vooral per post. Die poststemmen tellen duurt langer. Ook zijn ze het onderwerp van zwaar juridisch gesteggel. Zo dreigt de enorme tweespalt alleen groter te worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud