Advertentie

'Verjaag ze uit de heilige plaatsen'

President Trump werd in Saoudi-Arabië met open armen ontvangen. ©AFP

President Trump wil een front tegen extremisme. 'Verjaag ze uit de heilige plaatsen', is zijn boodschap aan de moslimlanden.

Deze namiddag zal president Trump op zijn tweede dag in Saoudi-Arabië een bijeenkomst van een vijftigtal moslimleiders toespreken.

De inhoud van zijn boodschap is reeds deels bekend. Hij wil een front tegen het extremisme waarin de moslimlanden zelf een sleutelrol spelen.

Hij wil het voorstellen als de strijd van het goed tegen het kwaad.

De president wil de nadruk leggen op de goede samenwerking. Het thema van de democratie, een heikel punt in de relaties tussen het Westen en vele moslimlanden, zou hij daarom uit de weg gaan.

Delicaat

Een goede samenwerking met alle moslimlanden is niet evident. Zo zijn Iran en Saoudi-Arabië en Iran al jaren aartsvijanden.

Ondanks de grote verkiezingsoverwinning van de hervormingsgezinde Rohani in Iran, stelden zowel de VS als Saoudi-Arabië zich afwachtend af tegenover toenadering tot Iran.  Iran moet hoe dan ook eerst stoppen het internationaal terrorisme te steunen en afzien van het verder testen van raketten.

Trump stelde zondag ook dat de relatie tussen de VS en Bahrein waren verbeterd.  Hij had in Riad een ontmoeting met sjeik Hamad bin Issa al-Khalifa, de koning van de golfstaat. Die relaties waren bekoeld nadat het regime in 2011 'de Arabische lente' in eigen land, met geweld in de kiem smoorde.

Trump had een opvallend warm contact met de Egyptische president  Sisi.  'Sisi doet een zeer goede job'. Een bezoek van hem aan Egypte noemde hij prioritair. Onder Obama waren de relaties met het regime van Sisi  wat afgekoeld. Sisi pakt de oppositie in zijn land zeer hard aan.  Eqypte is wel nog altijd een van de belangrijkste militaire bondgenoten van de VS in de regio.

Geweldig

President Trump toonde zich zeer tevreden over het verloop van de eerste dag van zijn buitenlandse rondreis. 'Een geweldige dag, met geweldige investeringen. Jobs, jobs, jobs'.

De Amerikaanse president kan het succes goed gebruiken. In eigen land heeft hij het alles behalve gemakkelijk. De ex-FBI baas James Comey is bereid om te getuigen voor de Senaatscommissie. Hij werd ontslagen door Trump. Comey voerde onderzoek naar eventuele contacten tussen het entourage van Trump en Rusland.

Morgen gaat Trump naar Israël, woensdag is hij in België.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud