Advertentie

Voormalig Amerikaans minister Colin Powell overleden

Colin Powell werd 84. ©© Najlah Feanny/CORBIS SABA

Colin Powell, die diende als Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken onder president George W. Bush, is op 84-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van Covid-19.

Het nieuws over Powells overlijden raakte maandagnamiddag bekend op de Facebookpagina van de Republikeinse oud-politicus. 'Generaal Colin L. Powell is deze ochtend overleden aan de gevolgen van Covid-19', is te lezen. 'Hij was volledig gevaccineerd.' Powell, die behandeld werd in het militair ziekenhuis Walter Reed in Washington, werd 84.

Colin Powell was de eerste zwarte Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Colin Powell, een gedecoreerde militair die nog meevocht in de Vietnamoorlog, diende onder verschillende Republikeinse presidenten. Onder Ronald Reagan schopte hij het als eerste Afro-Amerikaan tot nationaal veiligheidsadviseur. Daarna stelde Reagans opvolger George H.W. Bush Powell aan als de jongste voorzitter van de Joint Chiefs of Staff, de hoogste militaire functie in het land.

In die jaren overzag Powell de militaire operaties die de VS in Panama en Somalië ontrolden. Hij was ook een drijvende kracht achter de interventie in de eerste golfoorlog, toen Amerikaanse troepen de opmars van Irak in Koeweit een halt toeriepen. Het maakte van Powell een van de bekendste figuren uit het publieke leven. Er waren geruchten over een mogelijke gooi naar het presidentschap, maar die heeft hij zelf altijd ontkracht.

VN-speech

Zijn grootste bekendheid genoot Powell - die als zoon van Jamaicaanse immigranten opgroeide in New York City - als de eerste zwarte minister van Buitenlandse Zaken onder president George W. Bush. Vooral zijn speech op de VN-Veiligheidsraad over 'mobiele labo's waarin de Irakezen biologische wapens produceerden' in 2003 was berucht. Het zou de definitieve trigger geweest zijn voor de Amerikaanse inval in Irak.

Colin Powell in de VN-Veiligheidsraad

In latere interviews gaf Powell toe dat er geen bewijs was voor de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak en noemde hij de VN-speech een smet op zijn blazoen. Powell raakte ook gebrouilleerd met de Republikeinse partij, die volgens hem te rechts was geworden. Hij steunde de kandidatuur van Barack Obama toen die in 2008 tot eerste zwarte president van de VS werd verkozen. Ook in de jongste presidentsverkiezingen schaarde hij zich achter de Democraat Joe Biden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud