'VS bespieden Chinese telecomreus Huawei'

De Huawei-stand op de recente CeBIT-technologiebeurs in Hannover ©EPA

In de escalerende 'digitale koude oorlog' met China drongen de Verenigde Staten via de veiligheidsdienst NSA binnen in de netwerken van telecomreus Huawei. Doel is volgens klokkenluider Ed Snowden zicht te krijgen op zowel het Chinese leger als de vele overheden die bij Huawei klant zijn.

'Shotgiant'. Dat is de codenaam die de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA meegaf aan de grootschalige spionage bij de Chinese telecomgigant Huawei vanaf 2009, leren nieuwe documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden waarover de New York Times en Der Spiegel dit weekend berichten.

Huawei, in België bekend als rivaal en latere redder van de Belgische telecomspecialist Option, is de jongste jaren aan een opmerkelijke opmars bezig. Eerst onzichtbaar: de telecomapparatuur van de Chinese reus verbindt intussen ongeveer een derde van de wereldbevolking, met onder meer onderzeese kabels tussen Azië en Afrika. Maar de opmars is voor de consument de jongste tijd ook zichtbaar: Huawei is sinds 2013 de derde grootste fabrikant van smartphones, na Samsung en Apple.

Maar op de wereldkaart van Huawei is Noord-Amerika een grote blinde vlek: Washington blokte alle expansieplannen van de 'rode reus uit Shenzhen' af. In China wordt Huawei-oprichter Ren Zhengfei gezien als de lokale versie van wijlen Apple-oprichter Steve Jobs, een visionair technologie-ondernemer dus.

Digitale koude oorlog

Maar de documenten die de New York Times kon inkijken, bevestigen dat de Verenigde Staten ernstige vermoedens koesteren dat achter Huawei het Chinese volksleger schuilgaat. En dat Huawei dus in essentie een instrument is van Peking in de 'digitale koude oorlog' met Washington. Zhengfei werkte in de jaren 70 als ingenieur voor het Chinese leger.

De Snowden-documenten leren dat de NSA in bulk op de servers van Huawei inbrak en intern mailverkeer bespioneerde. Met een dubbel doel: inzicht krijgen in de digitale strategie van het Chinese volksleger en China zelf én in de technologie van Huawei. Via inzage in de Huawei-technologie wou de NSA vlotter informatie garen in de vele landen die netwerkapparatuur kopen bij de telecomgigant, waaronder 'doelwitten met hoge prioriteit: Iran, Afghanistan, Pakistan, Kenia, Cuba'.

Dat Washington al jaren Huawei bespioneert is opvallend, aangezien de beschuldigingen meestal in de andere richting lopen. Huawei krijgt al jaren het verwijt via zijn apparatuur andere landen te bespioneren. In België moest Michel Moll vorig jaar nog aftreden als voorzitter van Belgacom toen bleek dat hij naast vertrouweling van toenmalig CEO Didier Bellens ook adviseur van Huawei was.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud