VS bespioneren gsm's met kleine vliegtuigjes

De vliegtuigen zouden regelmatig over het land vliegen om de gegevens van tienduizenden mobiele telefoons te verzamelen. ©REUTERS

De Amerikaanse autoriteiten bespioneren via vliegtuigen de mobiele telefoons van tienduizenden burgers om zo misdadigers op te sporen en op te pakken. Dat schrijft de krant Wall Street Journal.

Volgens de krant zet de US Marshals Service kleine vliegtuigen in vanuit minstens vijf grote luchthavens in de Verenigde Staten. Die hebben een apparaat bij zich dat de signalen van zendmasten imiteert. De mobiele toestellen maken daarmee verbinding en delen zo informatie, zoals unieke identificatienummers en lokalisatiegegevens.

De toestellen, 'dirtbox' genaamd, zouden door Digital Recovery Technology, een filiaal van Boeing, geproduceerd worden. De vliegtuigen zouden regelmatig over het land vliegen om de gegevens van tienduizenden mobiele telefoons te verzamelen. De meerderheid van de Amerikaanse bevolking zou ermee te maken krijgen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie weigerde commentaar, en zei enkel dat de agentschappen zich aan de wet houden voor alles wat observatie en spionage aangaat. Volgens de krant zou het programma de locatie onthuld hebben van gsm's die gelinkt zijn aan misdadigers of verdachten.

Gsm's zijn geprogrammeerd om verbinding te maken met de dichtstbijzijnde zendmast. De ‘dirtbox’ misleidt de gsm door zich automatisch als de beste zendmast voor te stellen, verzamelt dan de gegevens en draagt vervolgens de verbinding over aan echte zendmasten. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud