VS bevestigen vertrek uit Klimaatakkoord van Parijs

De Amerikaanse president Donald Trump. ©EPA

Het duurt nog een jaar voor de VS zich volledig uit het verdrag hebben teruggetrokken.

De Verenigde Staten hebben het proces in gang gezet om uit het Klimaatverdrag van Parijs te stappen. Het duurt nog een jaar voordat die terugtrekking echt een feit is. Dat betekent dat de VS de dag na de presidentsverkiezingen van 2020 geen onderdeel meer uitmaken van het akkoord dat zo'n 200 landen ondertekenden.

De Amerikaanse president Donald Trump, een klimaatscepticus, is nooit een fan geweest van het klimaatakkoord omdat het nefast zou zijn voor de Amerikaanse economie. Eind 2015 ondertekende zijn voorganger Barack Obama het verdrag, maar Trump besloot er in juni 2017 uit te stappen. Sinds zijn intrek in het Witte Huis schroefde de president ook tientallen andere regels rond milieu en duurzaamheid terug.

Absolute minimum

De Amerikaanse president pakt tijdens toespraken regelmatig uit met mooie woorden over de schone lucht en het propere water in de VS, maar studies waarschuwen dat sinds 2016 verschillende soorten van luchtvervuiling in opmars zijn. Over het algemeen zijn wetenschappers wereldwijd bezorgd dat door de mens veroorzaakte stijgingen van de temperatuur ernstige negatieve gevolgen hebben voor het leven op onze planeet.

Het Verdrag van Parijs werd gezien als het absolute minimum dat moet gebeuren als we de rampzaligste uitkomst willen voorkomen. De beslissing van de VS om zich uit het akkoord terug te trekken werd nationaal en internationaal door tal van milieuspecialisten en activisten veroordeeld.

De Trump-administratie informeerde de Verenigde Naties maandag officieel van de Amerikaanse terugtrekking. Een woordvoerder van de VN heeft bevestigd dat de organisatie de brief van de Amerikanen heeft ontvangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud