VS bevestigt uitstap uit Wereldgezondheidsorganisatie

Amerikaans president Donald Trump had de WGO in mei nog een 'marionet van China' genoemd. ©REUTERS

De uitstap van de Verenigde Staten uit de Wereldgezondheidsorganisatie WGO is dinsdagavond zowel door de VS als door de Verenigde Naties bevestigd.

President Donald Trump verwijt de organisatie te laat te hebben ingegrepen om de coronapandemie te vermijden. Ook zou de organisatie de verantwoordelijkheid van China in de crisis ontkennen. In april schortte hij betalingen aan de WGO tijdelijk op. Eind mei gaf hij aan uit de organisatie te willen stappen.

De Verenigde Naties bevestigen het indienen van een verklaring door de Verenigde Staten over de geplande exit uit de WGO.

Die uitstap is nu zowel door de VS als door de VN bevestigd. De Verenigde Naties bevestigen het indienen van een verklaring door de Verenigde Staten over de geplande exit uit de WGO. Secretaris-generaal van de VN António Guterres werd maandag op de hoogte gebracht, zei zijn woordvoerder Stephane Dujarric dinsdag in New York.

Pas over een jaar

De uitstap heeft nog geen directe gevolgen, aangezien ze pas van kracht wordt op 6 juli 2021. Guterres beoordeelt momenteel samen met de WGO of de voorwaarden voor een dergelijke intrekking van het lidmaatschap vervuld zijn.

De Verenigde Staten zijn sinds 21 juni 1948 lid van de WGO en bovendien een van de grootste geldschieters. In de resolutie van het Amerikaanse Congres over de toetreding tot de WGO staat dat de Verenigde Staten zich het recht voorbehouden om zich terug te trekken mits inachtneming van een opzegtermijn van twaalf maanden. Vereist is ook dat de Verenigde Staten alle uitstaande bijdragen aan de WGO betaald hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud